Onderwijs én kinderopvang in het buitenland

Heeft het VVD-plan om scholen open te stellen voor onderwijs én kinderopvang bij u op school ook zoveel discussie opgeleverd? Ouders, kinderen en natuurlijk schoolleiders, iedereen heeft een mening. Verbreed uw visie en ga op reis met de AVS.

Bezoek brede scholen over de grens

Op een brede school, met kinderopvang en naschoolse activiteiten zoals sport, spel, techniek, muziek en kunstlessen, zijn de openingstijden al veel ruimer zijn dan normaal. Een brede school in Amsterdam huisvest bijvoorbeeld ook één avond per week het buurtrestaurant en spreekuren voor politie en een opvoedsteunpunt.

In Nederland is de ontwikkeling van brede scholen vrij recent, maar in veel andere landen in Europa heeft men al veel ervaring met de combinatie onderwijs en kinderopvang. In Scandinavië, België en Frankrijk, maar ook in Engeland bestaan al heel lang brede scholen. Die naam gebruikt echter niemand daar; het zijn allemaal gewone scholen. Dit jaar staan er drie groepsstudiereizen rond dit thema in de AVS brochure Educatieve Reizen. In november van dit jaar vormt Berlijn het decor voor de ontwikkeling van de Ganztagschule. Ook in Gent en in Londen zijn varianten van de brede school te bezoeken. Op veler verzoek is Zweden toegevoegd: in april 2006 wordt een reis naar Stockholm georganiseerd. De reizen naar Moskou en Cyprus zijn culturele reizen met schoolbezoeken. Alle reizen bieden een bron van inspiratie, die nodig is om veranderingen in gang te zetten of de juiste argumenten te vinden om de Nederlandse school te laten blijven tot wat het tot nu toe is: een onderwijsinstituut.

De hierboven beschreven reizen zijn uit het programma voor schooljaar 2005-2006. Wie zich buiten de grenzen wil laten inspireren, gaat met de AVS op reis! Bekijk het volledige programma op onze website.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.