Onderteken het manifest Werkgeluk

Whitepaper AVS: ‘werken vanuit visie en talenten’

Van 25 t/m 29 september is de Week van het Werkgeluk. AVS roept schoolleiders én bestuurders op het manifest te tekenen op www.weekvanhetwerkgeluk.nl; maak werkgeluk belangrijk! Op woensdag 11 oktober organiseert AVS de masterclass over werkgeluk en onderwijskwaliteit. AVS publiceerde de whitepaper ‘werken vanuit visie en talenten’.

Als je gelukkig bent, ben je gezonder, vitaler, vrolijker, socialer en succesvoller. Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Ze zijn minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn-out. Het geluk van schoolleiders is voor AVS een belangrijk thema, zeker vanwege het landelijke schoolleiderstekort van bijna 14 procent. AVS heeft als uitgangspunt dat sterke schoolleiders zorgen voor sterke scholen met een veilig werk- en leerklimaat. De schoolleider is daarmee een kritische succesfactor voor het realiseren van een omgeving waar medewerkers en kinderen zich prettig voelen. Dit vraagt ook aandacht voor het welbevinden van de schoolleider zelf. Immers, alleen als de schooldirecteur in zijn of haar kracht staat en zich goed voelt, kan hij of zij de voorwaarden creëren voor het welbevinden van medewerkers en leerlingen.

Als leidinggevende heeft de schoolleider dus veel invloed op de mate van welbevinden van zichzelf en van de medewerkers. Het is belangrijk om stil te staan bij de vraag hoe schoolleiders deze rol concreet vormgeven. En hoe bestuurders hieraan kunnen bijdragen. Net als schoolleiders impact hebben op de mate waarin het docententeam werkgeluk ervaart, heeft de bestuurder dat op het welbevinden van de schoolleider.

Onderteken het manifest

AVS roept schoolleiders en bestuurders op het manifest te tekenen. Daarmee geef je aan dat je werkgeluk belangrijk vindt. Via de website www.weekvanhetwerkgeluk.nl download je het manifest. Daarnaast kun je iets organiseren om werkgeluk binnen je organisatie op de kaart te zetten. De website biedt hier allerlei ideeën voor.

Masterclass werkgeluk op 11 oktober

Wil je meer weten over de cruciale rol van de schoolleider in het creëren van werkgeluk? AVS organiseert op woensdag 11 oktober een masterclass over werkgeluk en onderwijskwaliteit onder leiding van Paul Baan, oprichter van Klassewerkplek. Vooral als je school kampt met veel personeelsverloop en ziekteverzuim is dit een aanrader: je krijgt hier de handvatten hoe je een prettig werkklimaat creëert.

Kenniscommunity en onderzoek Welbevinden

De Kenniscommunity van het Nationaal Programma Onderwijs biedt scholen in het funderend onderwijs (schoolleiders, bestuurders en leraren) een plek waar zij uitgebreide kennis uit wetenschap en onderzoek over de interventies uit de menukaart kunnen vinden. AVS maakt onderdeel uit van de projectgroep Kenniscommunity die zich richt op het thema welbevinden.

Bijna duizend schoolleiders deden mee aan het onderzoek van de NP Onderwijs Kenniscommunity Welbevinden. Hierin werd gevraagd hoe het is gesteld met hun welbevinden. Conclusie: er valt vooral veel winst te behalen op de thema’s Dienend leiderschap vanuit bestuurder naar schoolleider en Focus op ontwikkeling en groei. In de AVS Whitepaper ‘Werken vanuit visie & talenten’ lees je waarom het welbevinden van de schoolleider zo belangrijk is. Ook lees je twee praktijkvoorbeelden die het welbevinden van de schoolleider versterken.

(Internationale) week van het Werkgeluk

In 2017 heeft Happy Office de laatste week van september uitgeroepen tot Week van het Werkgeluk. Happy Office ondersteunt organisaties op weg naar meer werkgeluk. Internationaal slaat het idee ook aan, inmiddels hebben zo’n 40 landen aandacht voor werkgeluk. Op het platform www.weekvanhetwerkgeluk.nl vind je alle initiatieven in Nederland gebundeld. Dit biedt een totaaloverzicht van alles wat er te doen is op het gebied van werkgeluk en welbevinden in de week van 25 september.

Links