Nomineer Buitenlesleerkracht van het jaar

Weet jouw collega je altijd te inspireren met nieuwe ideeën voor buitenlessen? Nomineer hem of haar dan uiterlijk 18 februari als Buitenlesleerkracht van het jaar. Tijdens de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 5 april 2022 wordt dit jaar voor de eerste keer de ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ bekendgemaakt. Organisatoren IVN Natuureducatie en Jantje Beton hopen met de verkiezing veel andere leraren te stimuleren om vaker buiten les te geven.

Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten op basisscholen in ons land slechts 1 procent van de lestijd met hun leerlingen naar buiten gaan, terwijl ze zelf aangeven het liefst 25 procent van de lessen in de frisse buitenlucht te willen geven. Met de verkiezing tot beste buitenlesleerkracht hopen IVN en Jantje Beton meer andere leraren over de streep te trekken door de goede voorbeelden volop in de schijnwerpers te zetten.

Ieder jaar doen er zo’n 3.000 scholen mee aan de Nationale Buitenlesdag, waarbij veel leerkrachten voor de eerste keer kennismaken met het geven van buitenlessen. Denk aan uitdagende reken-, geschiedenis- en taallessen op het schoolplein. Om te laten zien dat buitenles iets is wat je het hele jaar kan doen, zoeken IVN Natuureducatie en Jantje Beton naar inspirerende voorbeelden.

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton: ‘Het best geventileerde klaslokaal is de gezonde buitenlucht. Zowel voor kinderen als voor leerkrachten zijn buitenlessen niet alleen een leuke en gezonde manier om het onderwijs te verzorgen, maar het is ook nog eens bewezen effectief. Kinderen die buiten leren, zijn meer betrokken bij de les en onthouden de lesstof beter. Wie kan er dus tegen meer buitenlessen zijn?’

Via www.buitenlesdag.nl kan iedereen een leerkracht nomineren. Om in aanmerking te komen moet deze leerkracht ieder jaar wel tenminste acht lessen buiten geven. De verkiezing loopt tot en met 18 februari. Daarna wordt per provincie de beste buitenlesleerkracht gekozen, waarna een onafhankelijke jury vervolgens de landelijke winnaar kiest. Deze juf of meester zal op Nationale Buitenlesdag volop in het zonnetje worden gezet.

Link