Op woensdag 29 mei zal er een nieuwe actiedag zijn als het kabinet voor die tijd niet met voorstellen komt waarmee het met de vakbonden aan tafel kan komen. De pensioenmanifestatie op het Malieveld in Den Haag werd op 18 maart afgelast vanwege de aanslag in de tram in Utrecht. Leden van de commissie Duurzaam Vitaal van de AVS zouden daaraan meedoen.

Na het klappen van het pensioenoverleg in november vorig jaar, voerden diverse bonden actie voor een betere pensioenregeling. Belangrijkste eis is dat mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen. Zolang dat niet goed is geregeld, vinden zij dat de pensioenleeftijd niet verder mag stijgen. De AVS is ook partner in deze actie en maakt zich zorgen. AVS-voorzitter Petra van Haren: “Pensioenen zijn ons een zorg, voor de huidige postactieven uit het onderwijs, omdat hun pensioenen onder druk staan, maar ook voor de toekomstige generaties. Het is nodig dat mensen kunnen rekenen op een goed pensioen na een leven lang hard werken en premies afdragen. Ook zien we dat werken in onderwijs een zwaar beroep is en dat lang doorwerken tot bijvoorbeeld 68 jaar voor veel mensen niet haalbaar is.”

De AVS wil dat er een toekomstbestendig pensioenstelsel wordt gerealiseerd met goede garanties voor werknemers rond opbouw, uitkering en hoogte, duur en uitvoering. Via haar aansluiting bij het Ambtenarencentrum (AC) neemt de AVS deel aan de pensioendialoog.

Op maandagmorgen 18 maart, nog voordat het landelijk bekend was wat er gebeurde in Utrecht, was er een protestactie op de Dam. Ook stond die morgen vroeg het openbaar vervoer 66 minuten stil in de grote steden, reden er amper treinen en reed politie- en ambulancepersoneel in langzaam rijdende colonnes vanuit het hele land naar Den Haag.

Al tien jaar praten sociale partners en politiek over een nieuw pensioenstelsel. De onderhandelingen liepen vanwege een aantal eisen van de vakbonden stuk. Zij vinden dat de AOW-leeftijd niet verder verhoogd mag worden zolang niet is geregeld dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken. Ook willen de bonden dat zzp’ers worden verplicht pensioen op te bouwen. Pas als minister Wouter Koolmees (D66 Sociale Zaken) de AOW-leeftijd voor vijf jaar vastzet op 66 jaar overweegt de vakbeweging weer aan de onderhandeltafel te komen.

Links

Gerelateerd nieuws