De Nationale Jeugdraad (NJR) heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld om jongeren naar de juiste afslag te leiden: de Young Leaders methodiek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze aanpak werkt.

Het programma Young Leaders is op basis van nieuwe inzichten en ervaringen ontwikkeld om ontsporing bij risicojeugd te voorkomen. Dat gebeurt door ze te ondersteunen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Uitgangspunten zijn om te starten bij de jongeren zelf, hun gevoel van eigenwaarde te versterken door te investeren in hun potentie en hen dit zelf te laten uitdragen aan buurt- en leeftijdgenoten. Ze worden opgeleid tot leiders van hun eigen buurt. Juist het versterken van hun gevoel van eigenwaarde maakt ze geschikt om als positief rolmodel op te treden voor leeftijdgenoten.

Het wijkprogramma draait al een aantal jaren succesvol in verschillende kwetsbare wijken in kleine- middelgrote en grote steden. De uitvoering is uitgebreid gevolgd en wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. Sociaal pedagogen Jaap Noorda en Annelieke van Dijk hebben drie jaar meegelopen met het programma in zeven kwetsbare wijken. Het onderzoek heeft aangetoond dat de aanpak de lokale gemeenschap versterkt en een grote preventieve waarde heeft. De deelnemende jongeren zijn een voorbeeld voor anderen. In wijken waar een gebrek aan goede rolmodellen is, heeft dit grote waarde. In hun publicatie Young Leaders (VU University Press) beschrijven Noorda en Van Dijk de positieve effecten op de jongeren zelf en het positieve uitstralingseffect naar de wijk, het jongerenwerk en andere voorzieningen. In de toekomst zal onderzocht worden of deze methode ook radicalisering van jongeren kan voorkomen. 

Links

Gerelateerd nieuws