Op 25 november is er een app gelanceerd die scholen en kinderopvangorganisaties helpt de luchtkwaliteit in klaslokalen en groepsruimtes en te verbeteren. De app ‘schone lucht kinderopvang en school’ van BOink en Kenniscentrum Ruimte-OK bevat een stappenplan, oplossingen en informatie in begrijpelijke taal. De app is voor leerkrachten, locatiemanagers, conciërges, pedagogisch medewerkers en directeuren en besturen van onderwijs en kinderopvang.

De (slechte) luchtkwaliteit in kinderopvanglocaties en op scholen heeft de laatste tijd veel aandacht gehad. Goede ventilatie heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Door schone lucht kunnen kinderen beter leren. Schone lucht zorgt voor minder gezondheidsklachten en een lager ziekteverzuim. Daarom is deze app ontwikkeld.

Het belangrijkste onderdeel van deze app is het stappenplan waarmee professionals in de kinderopvang en op school eenvoudig en direct aan de slag kunnen. Eerst kiest de gebruiker het soort gebouw, daarna hoe de lucht de ruimte binnen komt (bijvoorbeeld door ramen of rooster) en hoe de lucht de ruimte verlaat. Vervolgens worden de oplossingen getoond die voor betere ventilatie kunnen zorgen in díe specifieke situatie.

De oplossingen: van eenvoudig tot ingrijpend

De oplossingen op niveau 1 zijn zeer eenvoudig en kunnen meteen worden toegepast. Aan deze oplossingen zijn geen of weinig kosten verbonden. De oplossingen op niveau 2 zijn simpel en kosten relatief weinig en zijn nodig als de oplossingen van niveau 1 (net) niet voldoende resultaat opleveren. De oplossingen op niveau 3 zijn grote ingrepen die meer kosten. Bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw ventilatiesysteem. Bij elke oplossing wordt een indicatie van de kosten gegeven.

Adviezen en meer informatie in begrijpelijke taal

Naast de oplossingen voor schonere lucht staat in de app algemene informatie over ventilatie. Begrippen worden in begrijpelijke taal uitgelegd zodat de app ook toegankelijk is voor gebruikers die geen kennis hebben van het onderwerp. Gebruikers kunnen adviezen opzoeken, zoals 10 tips die snel voor betere ventilatie zorgen en (bijna) niets kosten. Ook wordt er in de app uitleg gegeven over welke wetten er gelden over luchtkwaliteit.

Over deze app

Deze app is bedacht en ontwikkeld door Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in samenwerking met Kenniscentrum Ruimte-OK. Aanvullende kennis is ingebracht door het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, W/E adviseurs duurzaam bouwen en bba binnenmilieu.

Download de app nu (gratis)

Download de app nu uit de App Store of de Google Play Store.

Gerelateerd nieuws