De werkdruk onder schoolleiders loopt op. Daarbij geven schooldirecteuren ook nog eens prioriteit aan de werkdruk van hun team in plaats van die van henzelf. Laat jij je ook leiden door kloktijd en eindeloze takenlijstjes? Hoe pak je tijd, rust en ruimte voor jezelf als het zo druk is? Neuropsycholoog prof. Margriet Sitskoorn, hoofdspreker van het AVS Schoolleiderscongres, kan daar alles over vertellen. Wil jij het fijne hiervan weten? Bestel dan vandaag nog tickets met vroegboekkorting!

Margriet Sitskoorn schreef het boek ‘Tijd tekort, tijd genoeg. Ontrafel je strijd met de tijd en leer om genoeg tijd te hebben’ over onze ‘strijd met de tijd’ en hoe we tegen onze interne klokken in to do-lijstjes afwerken, verslaafd zijn aan deadlines en menen dat multitasken een efficiënte manier van werken is. De balans moet terug, ook in het onderwijs.  Hoe dat moet en wat voor invloed je hersens daar op hebben, daarover spreekt Margriet Sitskoorn – professor in de Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg – op het AVS-Schoolleiderscongres in Utrecht. Een pleidooi om met een bredere blik naar tijd en naar tijdbeleving te kijken.

Margriet Sitskoorn heeft veel respect voor schoolleiders en docenten. Ze ziet met zorg hoeveel extra taken scholen toebedeeld krijgen op het gebied van armoedebestrijding en achterstanden, gezond eten, sporten. “Er moet zoveel, maar wat verloren gaat in beleid is dat het ook draait om warmte, om echt contact en niet alleen om het halen van de lees- en rekendoelen, het bijhouden van de voortgang en het afvinken van alle lijstjes”, aldus Margriet Sitskoorn tegen Kader (in een nog te publiceren artikel). Sitskoorn wijst erop dat als je je alleen focust op to-do lijsten en kloktijd, dat dit ten kosten gaat van zaken die hoog op je prioriteitenlijst staan, zoals je gezondheid (denk aan sporten en goed eten) en het welzijn van je naasten.

Professor Sitskoorn roept schoolleiders op om na te gaan of het hele team die verplichte vergadering moet bijwonen en of die administratieve handeling die iedereen doet daadwerkelijk nodig is. Bedenk als je bezig bent met het takenpakket van je werknemers: is die taak daadwerkelijk nodig voor die functie-inhoud?

Margriet Sitskoon (1966) is neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast is ze auteur en consultant. Haar expertise ligt op het gebied van de wisselwerking tussen hersenen, omgeving en gedrag. Onlangs verscheen Tijd tekort, tijd genoeg. Ontrafel je strijd met de tijd en leer om genoeg tijd te hebben. Ze schreef vele boeken, waaronder de bestseller Het maakbare brein en voor kinderen Het Superbreingeheim. Op 17 maart 2023 is ze hoofdspreker op het AVS-congres in Utrecht.

Meer informatie over het AVS Schoolleiderscongres

Gerelateerd nieuws