Netwerkleren in de 21e eeuw

De kwaliteit van het onderwijs is in hoge mate afhankelijk van de professionals in de school: leerkrachten en schoolleiders. Dat heb ik niet bedacht, maar grote onderzoeksinstanties zoals McKinsey en de onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/ OECD) hebben dit meermalen aangetoond. Het lijkt me daarom evident dat als we dit mogen aannemen, we ook moeten inzetten op verdere professionalisering. Het woord ‘professionaliseren’ heeft alleen een wat plat geslagen betekenis gekregen en wordt te pas en te onpas gebruikt. Wat maakt een professional tot een professional? Een professional weet niet alleen van het hoe en wat, maar weet dit ook te realiseren; ofwel van theorie naar praktijk te brengen. Dat lijkt simpel, maar dat is het niet. We werken allemaal in een complexe school die op zijn beurt weer deel uitmaakt van een nog meer complexe samenleving, waarin ouders, leerlingen en overheid steeds weer verschillende eisen aan ons stellen. Ga daar maar eens aanstaan. Dat lukt maar weinigen alleen.
Om de verbinding tussen theorie en praktijk te verwezenlijken zal de professional moeten samenwerken met anderen. De tijd van cursusjes volgen waarna je – terug in je school – jezelf achter de oren krabt en denkt ‘hoe krijg ik dit nu voor elkaar?’ is voorbij. Lerende netwerken, waarin je samenwerkt met collega’s die aan dezelfde innovaties werken, maken de kans op succes veel groter. Met de moderne ict-communicatiemiddelen is dit ook veel gemakkelijker dan vroeger.
De AVS speelt hier op in door volgend schooljaar thematische lerende netwerken te ondersteunen. Groepen schoolleiders en -bestuurders, verspreid over het land, werken samen aan dezelfde thema’s, waarbij slimme interventies mogelijk zijn. Regelmatige videoconferenties waarborgen een efficiënte en intense samenwerking waarbij inzicht kan worden verkregen in wat wel en wat niet effectief is. Het nieuwe pand van de AVS in de Herenstraat te Utrecht is uitermate geschikt voor deze ontwikkeling.

Meer weten? Neem contact op met de AVS via adviesopmaat@avs.nl. Samen kunnen we meer!

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.