Na zomer voorstellen tegen segregatie in onderwijs

Staatssecretaris Dijksma komt na de zomer met voorstellen tegen segregatie in het onderwijs. De Tweede Kamer drong aan op eerdere interventie, maar de staatssecretaris wil eerst de resultaten van een experiment afwachten voor voldoende draagvlak en resultaat.

Dijksma had wel begrip voor de Tweede Kamer om snel maatregelen te willen nemen tegen verdere segregatie. Momenteel loopt er in een aantal steden een proef met vaste momenten waarop ouders hun kind kunnen aanmelden op een school. Op deze manier heeft iedereen gelijke kansen. Op dit moment komt het nog vaak voor dat hoogopgeleide ouders hun kind al op jonge leeftijd inschrijven. Laagopgeleide ouders zijn later met inschrijven, waardoor de gewilde – vaak `witte´ – scholen al vol zitten.

Gescheiden wachtlijsten
De PvdA pleit ervoor dat gemeenten meer mogelijkheden hebben om segregatie van leerlingen tegen te gaan. Als enkele schoolbesturen dwarsliggen, krijgt de gemeente als het aan de PvdA ligt toch de mogelijkheid maatregelen te nemen.
Het voorstel komt op verzoek van Rinda Den Besten, PvdA-onderwijswethouder in Utrecht. Den Besten stelt voor om niet alleen te kiezen voor één aanmeldmoment voor basisscholen, maar om gescheiden wachtlijsten te maken op basis van de sociaaleconomische positie van de ouders. Veel scholen maken nu nog gebruik van een postcodebeleid of leerlingenstop.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.