Acht accordeons, een drumstel, een klokkenspel, een bugel en kleurrijke boom­whackers (percussie-instrument, red.). Alles haalden de kinderen van obs De Casembroot uit Sint-Annaland uit de kast voor een plek in de muzikale scholenwedstrijd Lang Leve de Muziek Show. De deelname is de kers op de taart van het muziekonderwijs dat deze school al jaren hoog in het vaandel heeft staan. “Muziek maakt slim”, geeft schoolleider Janet Hakkeling als verklaring. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek de hersenverbindingen versterkt waardoor kinderen makkelijker leren, en dat het de sociale ontwikkeling stimuleert. Vanuit die gedachte zetten we muziek in.”

Normaal
De muziekshow is een initiatief van de stichting Méér Muziek in de Klas, die streeft naar structureel muziek­onderwijs op elke basisschool. Dat is op bijna de helft van alle basisscholen nog niet het geval. Schoolleider Hakkeling juicht de campagne toe. “Maar eigenlijk zou het al heel normaal moeten zijn dat muziek onderdeel is van het lesprogramma, het is immers opgenomen in de kerndoelen.”

Het geven van muziek op school hoeft volgens haar niet ingewikkeld te zijn. “Het belangrijkste is dat er enthousiaste mensen zijn die dit willen oppakken”, vertelt ze. “Als schoolleider faciliteer je en bekijk je waar ruimte in het onderwijsprogramma zit. En dan zie je dat er heel veel mogelijk is: vakken als wereldoriëntatie en creatieve vorming kun je bijvoorbeeld ook koppelen aan muziek. Verder raad ik scholen aan de samenwerking te zoeken met een muziekvereniging, daar ligt zoveel kennis en kunde.”

Talenten
De vakleerkracht muziek heeft samen met een docent van de Zeeuwse Muziekschool de blokfluitlessen opgestart, waardoor ze deze nu zelf kan geven. Op dezelfde manier volgden lessen in accordeon en percussie. De school heeft e en muzieklokaal, waarin elke groep wekelijks les krijgt. Er is een nauwe samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging Accelerando. “We kunnen gebruik maken van hun instrumenten, wat natuurlijk fantastisch is. We organiseren ook veel samen, dat is leuk en belangrijk voor de verbinding in het dorp.” Dat er muzikale talenten in het team zitten, helpt wel, erkent Hakkeling. “Als je het leuk vindt om percussie of accordeon te spelen, waarom zou je er in de klas niet voor gaan? Dat is nou de charme van muziek. Spelling blijft altijd hetzelfde, maar met muziek kun je enorm variëren”, vertelt ze.

Show
Al twee keer heeft de school meegedaan aan Lang Leve de Muziek Show, in 2017 zelfs met twee groepen. Na de provinciale voorrondes strijden de winnende scholen tegen elkaar in het tv-programma voor de muzikaalste klas van Nederland. “Er gaat veel tijd in zitten, maar het levert ook veel op”, weet Hakkeling. “Het geeft een boel positieve energie en voor de kinderen is het een onvergetelijke gebeurtenis. Natuurlijk waren ze teleurgesteld dat ze niet door waren naar de finale, maar na een half uur zaten ze weer gezellig zingend in de bus terug, hartstikke trots op zichzelf.”

Meer weten?
www.meermuziekindeklas.nl

Ook een bijzondere aanpak op jouw school?
Mail naar communicatie@avs.nl o.v.v. ‘Zo kan het ook’.

Gerelateerd nieuws