Ministerie gaat reken- en taalniveau jaarlijks peilen

Om het dalende onderwijsniveau `aan te pakken´, gaat het ministerie van OCW de resultaten van de Cito-toets van basisschoolleerlingen gebruiken om het reken- en taalniveau van de leerlingen te peilen, meldt Elsevier.

Met het jaarlijks peilen van het reken- en taalniveau van de leerlingen wordt bijgehouden hoe het met die basisvaardigheden gaat. Het ministerie wil het niveau van de leerlingen `continu´ volgen. De bedoeling is dat het beleid daarop kan worden bijgesteld. Dit jaar worden de resultaten van de Cito-toets voor het eerst gebruikt. Sinds 1985 onderzoekt het Cito zelf ook jaarlijks de vaardigheden van leerlingen, aldus Elsevier. De AVS blijft van mening dat oneigenlijk gebruik van de resultaten moet worden afgewezen. AVS voorzitter Ton Duif: “Het legt een onnodige druk op leerlingen en scholen bij het afnemen van de toets. Bovendien ziet een toenemend aantal scholen af van het gebruik van de Cito-toets en gebruikt alternatieve objectieve gegevens. Als deze gegevens geanonimiseerd worden gebruikt, bestaat daar natuurlijk geen bezwaar tegen.”

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.