Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5 procent van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2 procent van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de volledige scholensluiting, waren dit nog 45 basisscholen, 14 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en 37 vestigingen van middelbare scholen. Dat blijkt uit het meldpunt scholensluiting van de Inspectie.

Demissionair minister Slob: “Het is ontzettend vervelend voor leerlingen, en zeker ook voor onderwijspersoneel, dat er soms klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het is hard werken om dan het onderwijs op afstand weer op te starten. Maar ondanks alle maatregelen die nodig zijn tegen het coronavirus, krijgen leerlingen zo vaak als mogelijk is fysiek onderwijs. Dat is belangrijk, want op school leren leerlingen het beste. Ik vind het fantastisch om te zien hoe scholen dat voor elkaar weten te krijgen in deze moeilijke tijden.”

Helft van de week fysiek les

Uit het aanvullende peilingsonderzoek onder ruim 38 procent van de scholen blijkt dat middelbare scholieren zo’n 2,5 dag per week fysiek les krijgen en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen is afgesproken.

Maatregelen tegen corona

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat nagenoeg alle middelbare scholen maatregelen tegen corona treffen. Op 85 procent van de scholen worden klassen gesplitst, 60 procent werkt met vaste subgroepen en 39 procent spreidt de pauzes. Bijna één op de vier scholen gebruikt externe ruimtes. 

Meer lesuitval basisscholen

Waarschijnlijk vanwege het aangescherpte bron- en contactonderzoek en quarantaine-adviezen voor kinderen tot 12 jaar, is de lesuitval op basisscholen toegenomen. Op een basisschool was er begin maart in een leerjaar 11 procent kans op lesuitval vanwege het coronavirus, terwijl dat in december nog 6 procent was. In 95 procent van deze gevallen krijgen de leerlingen dan onderwijs op afstand, waar dat in december nog 84% was.

Bijna alle leerlingen in beeld

Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal leerlingen dat langdurig niet naar school gaat vanwege corona-gerelateerde redenen zeer beperkt is. Op een gemiddelde basisschool gaat het per leerjaar om 0,24 leerlingen. Gemiddeld zijn per middelbare school 0,21 scholieren niet in beeld.

Ledenpeilingen AVS

Gemiddeld waren afgelopen twee weken 78 procent van de leerlingen en 87 procent van de leraren op school, dat is minder dan de periode daarvoor. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend directeuren. Op 26 maart ging het om 85 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren en op 11 maart om 90 procent van de leerlingen en leraren. “Het regelmatig groepen naar huis sturen, zorgt voor extra druk op schoolleiders. Ze zijn zelfs op niet werkdagen en in het weekend bezig om vervangers te zoeken om zo te voorkomen dat kinderen naar huis moeten of er geen onderwijs kan worden verzorgd”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Uit een ledenpeiling van de AVS eind maart onder ruim 1400 schoolleiders blijkt dat gemiddeld 2,2 van de 12 klassen per school naar huis worden gestuurd vanwege corona-gerelateerde oorzaken. Op zo’n 1,3 procent van de scholen moesten alle klassen thuisblijven. Op 49 procent van de scholen waren alle klassen op school, bij de peiling op 11 maart was dat nog 57 procent.

In totaal is in de laatste week van maart 85 procent van de leerlingen en 88 procent van de leraren op school, dat was twee weken daarvoor 90 procent.

“Het maakt de druk op schoolleiders onveranderd groot. Ze zijn constant, zelfs op niet werkdagen en in het weekend, bezig om vervangers te zoeken om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Links

Gerelateerd nieuws