Meld je nu aan voor het cross- mentoring programma

Wat kun jij leren van iemand uit het bedrijfsleven?

In het cross-mentoring programma staat de persoonlijke ontmoeting tussen een basisschooldirecteur en een leider uit het bedrijfsleven of de non-profit sector centraal. Je neemt een kijkje in elkaars keuken en coacht elkaar op leiderschapsvraagstukken, vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Door deze verbinding help je elkaar een betere leider te worden. Je vergroot je wereld en draagt bij aan meer verbinding tussen onderwijs en andere sectoren. Dat is cross-mentoring. Doe je mee? Meld je dan snel aan via www.crossmentor.nl.

Hoe ziet het programma eruit?

We maken een match tussen een schooldirecteur en een leider uit een andere sector. Het programma duurt vier maanden (waarbij je in totaal zo’n 18 uur investeert) en bestaat uit een gezamenlijke start- en eindbijeenkomst en persoonlijke een-op-een ontmoetingen in elkaars werkomgeving.

Verrassende samenwerkingen

Met de ontmoeting als vertrekpunt kijk je samen hoe jullie elkaar en elkaars organisaties verder kunnen helpen. In de pilot leverde dit verrassende inzichten en samenwerkingen op. Zo werd een directeur bij een grote verzekeraar geïnspireerd door een vernieuwend vastgoedconcept dat een basisschool hanteerde. Een schooldirecteur en een museumdirecteur leerden veel van elkaar hoe de ander omgaat met de kansen en uitdagingen in de coronatijd. Een expert van een bank hielp mee met het oplossen van een financieel issue op een basisschool. Wat heb jij in huis waarmee je de ander kunt helpen?

Wie zoeken we?

Er hebben zich al meer dan 250 basisschooldirecteuren aangemeld. Fantastisch dat er zo’n animo is!  We zijn op weg naar duizend koppels en er is nog ruimte. We zijn op zoek naar jou als…

…je onbevangen een kijkje in de keuken van de ander wilt nemen én in je eigen keuken wilt geven

…je directeur of senior leidinggevende bent met eindverantwoordelijkheid voor een (deel van een) organisatie

…je bereid bent om vanuit de persoonlijke ontmoeting verder te denken: hoe kunnen we elkaars organisatie en school verder helpen?

…je een open blik hebt en wilt leren op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

Hoe meld je je aan?

Vul het intakeformulier in om je aanmelding definitief te maken. De eerste dertien van 1.000 koppels doorliepen het programma en in april en mei zijn ruim 50 koppels gestart. In september 2021 starten de volgende rondes net zo lang tot we duizend schoolleiders en leiders van bedrijven aan het elkaar hebben gekoppeld. Benieuwd wie je voorgingen?

“De overeenkomsten in het werk vind ik veel groter dan ik van tevoren had verwacht. De complexiteit, de vele onderwerpen tegelijkertijd en de uitdagingen. We zijn allebei een soort spin in het web. En dat konden we uitgebreid met elkaar delen.”

Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking ABN AMRO

“Het inzicht dat je dus ook echt van elkaar kunt leren was heel mooi. We ontdekten dat we beiden met dezelfde zoektochten bezig zijn en ook eenzelfde visie hebben over het belang van medewerkers motiveren en stimuleren om effectief te kunnen bijdragen aan de totale ontwikkeling van de organisatie.”

Ellen Atkinson, schooldirecteur Basisschool Prins Willem Alexander

“Cross-mentoring heeft mijn blik verbreed over het vraagstuk van het schoolleiderstekort. En ik heb een fantastische jonge schoolleider mogen ontmoeten, haar passie heeft me geraakt.”

Stephanie Hottenhuis, ceo KPMG

“Een belangrijke toegevoegde waarde van cross-mentoring is het verbreden van je netwerk, maar ook het delen van overeenkomsten en begrijpen van verschillen.”

Boudewijn van Stuijvenberg, schoolleider basisschool De Kwikstaart

Wanneer ga jij starten?

In 2020 vond de eerste pilot-editie plaats met dertien koppels, een groot succes. Daarom gaan we het initiatief nu opschalen. We hebben de ambitie om binnen drie jaar 1.000 koppels te vormen. Directeuren uit het onderwijs en andere sectoren kunnen zich aanmelden voor het vervolgprogramma. 

Links