Het grootste aantal onderwijsvacatures is voornamelijk te vinden in de Randstad, voor vakken als Wiskunde, Nederlands en Engels. Het aanbod in provincies als Friesland en Zeeland blijft laag met slechts 2,3 procent van de vacatures in het onderwijs. Dit blijkt uit cijfers van vacaturebank Adzuna.

Landelijk zijn meer dan 4.000 vacatures in het onderwijs beschikbaar. Meer dan 50 procent van die vacatures bevinden zich in de Randstad. In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste vacatures: 25,7 procent van het totale aanbod. Zeeland en Friesland hebben slechts 2,3 procent van het aanbod.

Steden als Almere, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben een groot tekort aan onderwijzers en bieden het hoogste aantal banen aan. Een poging om meer leraren in de Randstad aan het werk te houden door middel van salarisverhogingen bleek eind vorig jaar tevergeefs volgens het CPS.

Provincies als Zeeland en Limburg en de noordelijke regio’s hebben minder last van het tekort aan vacatures door toegenomen bevolkingskrimp de afgelopen maanden. In deze krimpgebieden zijn er minder leerlingen en kleinere klassen wat resulteert in een lagere behoefte aan docenten.

Minder onderwijsbanen
Hoewel het aantal vacatures in het onderwijs in het eerste kwartaal van dit jaar toenam tot 4600, nam het aantal onderwijsbanen in deze periode met circa 1000 af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 

Links

Gerelateerd nieuws