De eerste week na de meivakantie was gemiddeld bijna 90 procent van de leerlingen en 94 procent van de leraren op school. Voor de vakantie was de aanwezigheid respectievelijk 81 en 88 procent. Op 7 procent van de scholen zijn de zelftests nog niet ontvangen, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder ruim 700 directeuren en adjuncten. Het is de bedoeling dat in deze week de leveringen alsnog worden afgerond. Komende weken kunnen scholen bij het ministerie van OCW aangeven hoeveel zelftests ze verder nog nodig hebben.

93 procent van de scholen heeft inmiddels zelftests ontvangen. Tien dagen geleden, de beloofde datum, was slechts 50 procent geleverd, nu ligt dit anders. “Uiteindelijk lagen ze eerder in de supermarkt dan in de scholen en dat zorgt ervoor dat scholen niet altijd het idee hebben dat er goed voor ze wordt gezorgd. We zien nog steeds dat niet alle scholen de zelftests binnen hebben, maar het schiet wel op”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. “Het verspreiden van de tests was een flinke klus waarbij helaas wat vertraging is ontstaan. Daar ligt niet het onderliggende probleem. Ze hadden er eigenlijk al bij de heropening van de scholen medio februari moeten zijn en échte veiligheid ontstaat pas als onderwijspersoneel, gevolgd door leerlingen, gevaccineerd is.”

Op 32 procent van de scholen worden de tests door al het personeel gebruikt. Op 40 procent van de scholen is dat niet het geval. 26 procent van de scholen ervaart effect van de zelftests, 42 procent niet. “De hoop was ook dat de tests wat druk van de schoolleiders wegnemen. Die zijn nog steeds veel tijd kwijt met het organiseren van afstandsonderwijs en het zoeken van reguliere vervanging. Ook knelt het nog steeds, omdat leraren moeten wachten op een afspraak en uitslag bij de GGD. De huidige tests zijn alleen preventief. Het effect is dus maar beperkt, zeker als alleen de leraar in de klas met soms dertig kinderen wordt getest en dit verder niets zegt over de mate waarin leerlingen besmet kunnen zijn.”

Links

Gerelateerd nieuws