De Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei organiseert dit jaar, als alternatief voor de reguliere grootschalige herdenking bij Madurodam, een groot eerbetoon van kinderen dat via een live stream vanuit huiskamers te volgen is. Met het kindereerbetoon heeft de Nationale Kinderherdenking een vorm gevonden die past binnen de beperkingen van de huidige 1,5 meter samenleving.
 
Het volledige eerbetoon wordt op 4 mei van 19:45 tot 20:00 uur vanuit Madurodam uitgezonden via een live stream. Nederlandse kinderen (en hun ouders) worden dus nadrukkelijk verzocht om niet naar Madurodam te komen.
 
Ter verrijking van het bloemeneerbetoon is er voor de jonge kijkers een ingetogen programma ontwikkeld. Zo deelt Ileen (10 jaar) haar verhaal over de oorlog in Syrië, en zingt Yosina (14 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Daarnaast legt de 16-jarige burgemeester van Madurodam, Büsra namens alle kinderen van Nederland een krans en speelt de 14-jarige Sofie de taptoe vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Winnaar van The Voice Kids 2019, Silver, zet vervolgens ter afsluiting van het eerbetoon het Wilhelmus in.
 
Eerbetoon van alle kinderen in Nederland
Kinderen die (kosteloos) op afstand een bloem willen laten neerleggen, kunnen zich aanmelden via www.nationalekinderherdenking.nl/vrijheidsbloem. Op de dag zelf vormen al deze vrijheidsbloemen tezamen, op de plek waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders samenkomen om te herdenken, een zee aan bloemen.

De bloemenzee is een eerbetoon van alle kinderen in Nederland, voor allen die in het verleden hebben gevochten voor onze vrijheid. Een teken van respect en hoop voor de toekomst. Het eerbetoon vindt plaats op het George Maduroplein voor Madurodam. Het Haagse familiepark werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en is als vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de jaarlijkse locatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei.
 
Vrijheidswensen verspreiden op 5 mei
Bij het aanmelden voor een vrijheidsbloem wordt kinderen gevraagd naar een persoonlijke vrijheidswens. Deze wensen worden op 5 mei, onze Nationale Bevrijdingsdag, via uiteenlopende kanalen én fysiek als ansichtkaarten verspreid over het hele land, onder meer naar verzorgingstehuizen en oorlogsveteranen. De organisatie wil op deze manier kinderen actief betrekken bij 4 en 5 mei: kinderen geven hun vrijheidswens door aan oudere generaties met als doel zich met hen te verbinden en inspiratie en hoop te bieden in moeilijke tijden.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Voortzetting prestatieboxgelden

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend