Op 26 mei hebben het ministerie van Economische Zaken, Stichting De Kinderconsument, Stichting Technika 10 Nederland, Stichting ICT op School en Stichting Kennisnet in Den Haag een convenant gesloten om veilig internetgebruik door kinderen te stimuleren. Het project `Diploma Veilig Internetgebruik´ bestaat uit het ontwikkelen van een lespakket voor het basisonderwijs over veilig leren omgaan met internet, een toets en diploma en voorlichtingsmateriaal voor docenten en ouders. Vanaf schooljaar 2005/2006 zal het lespakket voor alle scholen beschikbaar zijn.

Ruim 1 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd maakt in Nederland gebruik van internet. Uit onderzoek blijkt dat de helft daarvan wel eens een nare ervaring heeft gehad tijdens het internetten. De Europese Unie meldde onlangs dat Nederlandse kinderen het meest online zijn van alle kinderen in Europa, maar dat hun ouders relatief weinig letten op wat ze doen op internet.

In het lespakket wordt aandacht besteed aan onder andere de basisbegrippen van het internet, e-mail, chatten, virussen/hackers, privé-gegevens, pesten, downloaden en nettiquette. Daarnaast zullen gezondheidsaspecten zoals RSI en verslaving worden behandeld in de lesstof.

In februari 2005 krijgen de eerste leerlingen de lessen. Na de zomervakantie in 2005 kunnen alle scholen gebruik maken van het lespakket om kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 veilig te leren omgaan met internet. In het schooljaar 2005-2006 moeten alle Nederlandse basisscholen zijn voorzien.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken hoopt dat binnenkort veilig internetten als kerndoel in het onderwijs wordt geformuleerd. Dan zijn scholen verplicht aandacht te besteden aan veilig internetten.
 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws