Vrouwen in het onderwijs kampen vaker met stemproblemen dan hun mannelijke collega. Volgens Amerikaans onderzoek heeft dit te maken met de manier waarop vrouwen ademhalen.

Lesgeven is een beroep met een verhoogde kans op stemproblemen: onderwijsgevenden hebben twee keer zoveel kans op stemproblemen dan werknemers in andere beroepen. Het gaat dan om klachten als stemvermoeidheid, pijn en een schorre of krakende stem. De stem wordt veel gebruikt in de klas en wordt vaak langdurig gebruikt in een lawaaierige omgeving. Voor het eerst is in een onderzoek, van twee Amerikaanse universiteiten (Michigan State en Utah), een link gelegd tussen stemproblemen en fysiologische verschillen in longfuncties en ademhaling tussen mannen en vrouwen.

De onderzoekers ontwikkelden een instrument om vroegtijdig stemproblemen te signaleren. Dit kan leraressen en leraren helpen om stemproblemen mogelijk te voorkomen en bijvoorbeeld op tijd ‘stemrust’ te nemen. Stemproblemen kunnen de kwaliteit van lesgeven aantasten en leiden tot meer verzuim, stijgende gezondheidskosten en soms zelfs vervroegde uittreding.

Links

Gerelateerd nieuws