De provincies Noord-Brabant en Limburg waren op 13 april aan de beurt om de estafettestaking van het PO-front voort te zetten. Na eerdere stakingen in Noord- en Midden-Nederland kwamen opnieuw duizenden leerkrachten uit het primair onderwijs in Eindhoven en Sittard bij elkaar om de eisen voor minder werkdruk en meer salaris kracht bij te zetten. De AVS was, als partner in het PO-front, vertegenwoordigd om de stakers te steunen en haar aanvullende claim voor onder andere schoolleiders uit te dragen: “Salarisverbetering voor de hele po-sector, een evenwichtig salarisbouwwerk, voldoende ondersteunende functies, betere bekostiging voor gebouwen en leermiddelen, en innovatieruimte.”

Ruim drieduizend leraren en aanverwanten verzamelden zich ’s ochtends op het Stadhuisplein in Eindhoven, voorzien van spandoeken, fluitjes en gesmeerde kelen. Schrijver en muzikant Frans Pollux, zelf ouder van basisschoolgaande kroost, trad op als gastheer. Beroemde en bezorgde Brabantse ouder Frank Lammers sprak de menigte toe via een videoboodschap en riep de actievoerders op hun strijd vooral niet op te geven. Daarna namen de vertegenwoordigers van de onderwijsvakbonden en bestuurder Paul van Anholt van Edu-Ley (6 basisscholen in Goirle, Noord-Brabant) het woord. Het lerarentekort, de dalende kwaliteit en ondermaatse financiële waardering vragen om een impuls voor de sector, is hun boodschap en inzet, ook aan de cao-tafel. Onderwijspersoneel heeft zekerheid nodig. Na het bereiken van het werkdrukakkoord is het tijd dat het salaris gelijk getrokken wordt met dat in het voortgezet onderwijs. Vicevoorzitter Ingrid Doornbos van de AVS wijst op de dagelijkse druk waar schoolleiders mee te maken hebben om voldoende leraren voor de klas te krijgen en vervanging te regelen. “Dat moet stoppen! En daar is een beter salaris voor nodig. Voor alle werknemers in het primair onderwijs, van conciërge tot leraar tot schoolleider.” Tot slot vatten leerkrachten van de pabo-afdeling van hogeschool Fontys de problematiek en eisen van de sector primair onderwijs nog eens krachtig vocaal samen.


AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos (midden)

Met een schoolbus toog het ‘stakingscircus’ vervolgens naar Sittard voor een soortgelijk programma. Honderden Limburgse leraren maakten daar hun onvrede kenbaar. In totaal kwamen er in Eindhoven en Sittard 3.500 stakers op de bijeenkomsten af. Daarnaast organiseerden veel scholen in het zuiden van het land lokale samenkomsten. Bijna alle basisscholen sloten hun deuren.

Aan het einde van de manifestaties werd het stakingsstokje doorgegeven aan Gelderland en Overijssel. In deze oostelijke provincies staakt het primair onderwijs op woensdag 30 mei.

 

Links

Gerelateerd nieuws