Leonardoscholen breiden zich uit

Op meerdere plaatsen in Nederland kunnen hoogbegaafde kinderen mogelijk al vanaf volgend schooljaar naar speciale Leonardoscholen, liet voorzitter Jan Hendrickx van de Stichting Leonardo Scholen onlangs weten.

In september 2007 begon de eerste Leonardoschool van Nederland in Venlo en in augustus 2008 krijgt Geleen als tweede een Leonardoschool. “Maar ook in steden als Rotterdam, Den Haag, Rijswijk, Assen, Dordrecht, Nijmegen, Hengelo, Woerden en Doetinchem bestaan vergevorderde plannen voor Leonardo-onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen van het basisonderwijs”, aldus Hendrickx. In Venlo zijn momenteel drie groepen. In augustus komt daar een vierde en vijfde groep bij, waaronder een startersgroep voor vier- tot zesjarigen. De stichting wil in Geleen beginnen met twee klassen, één voor zes- tot achtjarigen en één voor negen- tot elfjarigen. De leerlingen komen uit verschillende plaatsen in heel Nederland. De Leonardoschool biedt vooraf geselecteerde hoogbegaafde kinderen de kans zich meer te verdiepen – onder andere met extra vakken, meer diepgang en uitdagingen – in het lesprogramma. Daarbij kan gedacht worden aan Engels, informatica en filosofie voor kinderen vanaf vier jaar. De leslokalen bevinden zich in gewone basisscholen.

De Leonardoschool wordt (nog) niet door de minister van Onderwijs erkend. Leerlingen staan ingeschreven bij een reguliere basisschool. Het rijk betaalt per leerling 4.500 euro, terwijl de Leonardoschool er 7.000 per kind nodig heeft. Daarom zijn Europese en provinciale subsidies aangevraagd. Om de minister over de streep te krijgen, is een wetenschappelijk onderzoek gestart door de Rijksuniversiteit Groningen

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.