Leerkrachten in het basisonderwijs ervaren een hoge werkdruk, net als koks, artsen, juristen en managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening. Ook geven leerkrachten aan dat ze hun werk emotioneel zwaar vinden. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015, uitgevoerd door CBS en TNO.

Leerkrachten geven aan, net als artsen, juristen en managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening, dat ze heel veel werk moeten verrichten. Dit betekent niet per se dat ze het werk ook snel moeten uitvoeren of dat ze extra hard moeten werken. Werknemers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze drie onderdelen (heel veel, erg snel en extra hard). Daarnaast geven leerkrachten in het basisonderwijs aan (net als artsen) dat hun werk emotioneel zwaar is.

Van de onderzochte beroepsgroepen (met ten minste 50 duizend werknemers) staan leerkrachten op de vijfde plaats, na de koks, artsen, juristen en managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening.

Onderwijsassistenten en leidsters in de kinderopvang geven aan weinig werkdruk te ervaren.

Links

Gerelateerd nieuws