Leerkrachten spuien ideeën over onderwijsverbetering

Geld en begeleiding voor uitvoering
Onlangs zijn 15 vernieuwende ideeën van leerkrachten geselecteerd om hun eigen school te verbeteren. Zij krijgen steun van OnderwijsPioniers, een nieuw initiatief van Stichting Nederland Kennisland en het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Elk idee krijgt 5.000 euro en begeleiding om het idee te realiseren.

`Wat zou jij veranderen aan jouw onderwijsomgeving als je schoolbestuurder of minister was?´. Dat was de vraag die leerkrachten op een beperkte groep basisscholen door heel Nederland voorgelegd kregen. Kennisland en het SBO zijn van mening dat leerkrachten vaak zelf uitstekend weten hoe de school slimmer kan werken. Zij zijn de potentiële vernieuwers. Als een school die gedachtegang honoreert, zijn er drie voordelen volgens de organisaties. Het onderwijs verbetert, de leerkracht werkt met meer plezier en de werkdruk neemt af.´ Het doel van OnderwijsPioniers is leerkrachten de kans te geven zelf een rol te spelen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun school. De 15 uitgewerkte ideeën worden verspreid. OnderwijsPioniers promoot daarmee vernieuwing van onderop en laat zien dat dit bij de dagelijkse onderwijspraktijk hoort. Onder de geselecteerde voorstellen bevinden zich een digitale oplossing voor leerlingenzorg, een systeem voor de inzet van vrijwilligers, een denktank van leerkrachten en een experiment met flexibele onderwijstijden.Alle ideeën sluiten aan op de dagelijkse uitdagingen van het werken in het onderwijs: digitale oplossingen, het inzetten van ongebruikte talenten, netwerken en materialen, het effectiever organiseren en creatieve leermethoden.

Het project loopt tot de zomer en is te volgen via http://www.onderwijspioniers.nl/

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.