Leerkrachten signaleren kindermishandeling beter door e-learning

Leerkrachten geven zichzelf na het volgen van online scholing op gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld een hoger cijfer dan voorafgaand aan de scholing. Dit blijkt uit effectonderzoek van Pi Research. Gemiddeld zit er in elke schoolklas in Nederland wel een mishandeld kind.

Vóór het volgen van e-learning geven de leerkrachten zichzelf een 4, na het volgen van de online scholing geven ze zichzelf een dikke 7. Goededoelenorganisatie Augeo Academy, die de e-learning module ontwikkelde, heeft inmiddels 20.000 leerkrachten geschoold. 80 procent van de leerkrachten geeft aan dat zij de beroepsgroep bij uitstek is die kindermishandeling kan signaleren, maar dat ze over onvoldoende kennis beschikt. 

Niet alleen het kennisniveau van leerkrachten steeg significant, maar ook voelen zij zich meer tot handelen in staat bij vermoedens van kindermishandeling. Ook signaleringsvaardigheden en communicatieve vaardigheden verbeterden sterk. Van de ondervraagden voelt 90 procent zich beter toegerust na het volgen van de online cursus, zijn ze minder bang om fouten te maken en hebben ze meer vertrouwen in een veilig thuis.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.