Oprichting onderwijszorg Nederland
Leerkrachten zijn blij met de opname van diagnose en behandeling van ernstige dyslexie in het basispakket van de zorgverzekering.
Dyslexie komt veel voor bij kinderen. Uit onderzoek van Onderwijszorg Nederland onder leerkrachten blijkt dat 73 procent van hen één of meerdere kinderen met dyslexie in de klas heeft.
Van alle leerkrachten met kinderen met dyslexie in de klas vindt 84 procent het besluit om per 1 januari 2009 de behandeling voor dyslexie op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering juist. De meeste leerkrachten uit het basisonderwijs verwachten dat dit ervoor zorgt dat meer kinderen de behandeling ontvangen die ze nodig hebben. Driekwart verwacht dat meer kinderen daardoor het onderwijs gaan volgen dat past bij hun cognitieve mogelijkheden. Eveneens driekwart van de leerkrachten denkt dat meer kinderen met ernstige dyslexie uiteindelijk beter in staat zal zijn te participeren in de samenleving en minder emotionele problemen zullen ervaren.
Bij het stellen van de diagnose en bij de behandeling van ernstige dyslexie moeten scholen ondersteund worden door regionale onderwijsadviesbureaus, zo vindt een meerderheid. Bijna alle leerkrachten zijn van mening dat deze behandeling zoveel mogelijk in de buurt van de school moet plaatsvinden.
Deze cijfers werden bekend gemaakt tijdens de oprichtingsvergadering van de nieuwe coöperatie Onderwijszorg Nederland van EDventure, branchevereniging van onderwijsadviesbureaus. De bestaande onderwijsadviesbureaus hebben de krachten gebundeld en bieden geïntegreerde kwalitatieve dienstverlening voor diagnose en behandeling van dyslexie. Vanaf 1 januari 2009 biedt Onderwijszorg Nederland kinderen, ouders en scholen in het hele land gespecialiseerde zorg.