Langer blijven werken

Hoe realiseer je active aging-beleid?
Doorwerken tot je 65e is het oogmerk van de overheid. Maar hoe bereik je dat? Louis Thijssen, deskundige en seniorconsultant active aging bij Loyalis, heeft concrete tips.

Langer doorwerken wordt vaak active aging genoemd. Als we er nog meer Engels tegenaan gooien: alweer een hype?
Louis Thijssen: “Die gedachte bekruipt mij inderdaad op momenten. Dat het net zoiets is als de Pokémonplaatjes van mijn kinderen of onze knikkers vroeger. Maar als ik er beter over nadenk, geloof ik dat dit een serieuze beweging is. Ik ben zelf de vijftig gepasseerd en zal tot na mijn zestigste doorwerken. Dat kan alleen maar als mijn werkgever mij daarin wil begeleiden en faciliteren. Met tijd om de balans op te maken, training en mobiliteit.”

Dan zijn er dus twee spelers in het veld: werkgever en werknemer.
“Klopt. Om langer doorwerken mogelijk te maken, is zelfonderzoek nodig van zowel de organisatie als de werknemer. Voor een organisatie breng je sterke en zwakke punten in kaart. En de werknemer kijkt ook naar wat hij wil, waar zijn talent ligt en waar niet.”

Hoe doe je dat? Welke middelen zijn er?
“Loyalis werkt op dit moment met drie instrumenten. De eerste is de WorkAbility Index van professor Juhani Ilmarinen. Een soort peilstok, die het arbeidsvermogen van een medewerker of een deel van een organisatie meet. De werknemer vult een vragenlijst in. Zo kun je potentiële uitvallers opsporen. Want de vragenlijst laat zien hoe het staat met gezondheid, kennis, vaardigheden, waarden en normen en de fysieke en sociale werkomgeving van de werknemer. Deze factoren tonen samen hoe het staat met het arbeidsvermogen, de Work- Abillity.

Bron
Kader Primair 1 – september 2007

Meer informatie
Tekst Harry Lindelauf, Loyalis

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.