LAKS opent meldpunt ‘Help ik mag geen examen doen’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een meldpunt geopend voor scholieren die zijn uitgesloten van hun examen. Jaarlijks worden vele scholieren illegaal uitgesloten van hun examen.

Scholen sluiten regelmatig scholieren uit van hun eindexamen omdat ze verwachten dat deze leerling het examen niet gaat halen. Dit gaat ten kosten van hoge slagingspercentages. Vorig jaar heeft het LAKS 31 meldingen ontvangen van scholieren die geen examen mochten doen, dit jaar zijn het er al 28.

Bij scholen waar dit het geval is, moeten scholieren een contract ondertekenen aan het begin van hun examenjaar met daarin prestatieafspraken. Als de scholier de afgesproken resultaten niet haalt, dan wordt hij uitgesloten van zijn examen. Dit mag niet. Wanneer het LAKS dergelijke meldingen binnenkrijgt, vindt er altijd contact plaats met de school en indien nodig de Inspectie van het Onderwijs. In vrijwel alle gevallen mogen scholieren alsnog examen doen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.