Kwart pabo-studenten staakt opleiding

Van alle studenten die dit jaar zijn begonnen met een opleiding aan een pabo is op dit moment 71 procent geslaagd voor de verplichte rekentoets. De HBO-raad verwacht dat ongeveer 20 tot 25 procent de toets uiteindelijk niet zal halen, wat een bindend negatief studieadvies tot gevolg heeft.

Het slagingspercentage zal in de komende weken nog licht stijgen, omdat een aantal studenten nog een laatste kans krijgt om de toets te halen (tussentijdse uitslag). De verplichte rekentoets werd dit schooljaar voor het eerst landelijk afgenomen. De cijfers geven aanleiding tot zorg. “Een substantiële groep studenten blijkt ook na een jaar intensief bijspijkeren het noodzakelijke startniveau (groep 8) niet te halen, terwijl dat wel een vereiste is om met een reële kans op succes de opleiding tot leraar basisonderwijs te vervolgen”, aldus een woordvoerder van de HBO-raad. Tegelijkertijd blijkt uit deze voorlopige gegevens dat de intensieve bijspijkerprogramma´s die pabo´s in het afgelopen jaar hebben verzorgd voor de meeste studenten wel vruchten afwerpen. Aan het begin van het schooljaar zakte nog bijna de helft van de studenten voor de test. Desalniettemin is de HBO-raad zeer bezorgd over deze ontwikkeling en roept het gehele onderwijsveld op om op korte termijn gezamenlijk tot oplossingen te komen voor dit nijpende probleem.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.