Drie op de vier leerkrachten van groep 7 en 8 is de afgelopen twee jaar onder druk gezet door ouders om een hoger schooladvies te krijgen voor hun kind. Het gaat om intimideren, bedreigen, (uit)schelden of zelfs zeggen naar de rechter te stappen. Een op de vijf leerkrachten is weleens gezwicht onder die druk. Dat blijkt uit een enquête onder leerkrachten van vakbond CNV Onderwijs en tv-programma EenVandaag.

Sinds het oordeel van de leerkracht doorslaggevend is voor het schooladvies van een basisschoolleerling en niet de eindtoetsscore (dat is het geval sinds 2015), levert dit op veel scholen geregeld conflicten op. Bijna alle leerkrachten (90 procent)  maakten de afgelopen twee jaar mee dat een ouder het oneens was met het schooladvies. Die druk kan zelfs zo hoog oplopen dat een kwart van de leerkrachten die dit overkomt, overweegt te stoppen met lesgeven.

Bijna een kwart van de leerkrachten geeft aan dat de schoolleiding ze onvoldoende steunt als de druk van ouders groot is. Een op de vijf leerkrachten (21 procent) van groep 7 en 8 geeft aan het advies onder deze druk weleens te hebben aangepast. Volgens de leerkrachten nemen sommige ouders alleen nog genoegen met een havo- of vwo-advies. Scholen kunnen hierop inspelen door al vanaf groep 1 ouders op de hoogte te houden van de ontwikkeling en mogelijkheden van hun kind, zodat het uiteindelijk advies niet als een totale verrassing komt.

De enquête van CNV Onderwijs en EenVandaag is breder opgesteld dan alleen het schooladvies, maar ging over ouderdruk in het algemeen. Veel ouders zijn veeleisend als het gaat om aandacht voor hun kind. Meer dan de helft (53 procent) van de leerkrachten van groep 7 en 8 ervaart de druk van ouders in sommige gevallen als grensoverschrijdend.  

Links

Gerelateerd nieuws