KPN moet stoppen met gratis internet voor scholen

KPN verstoort de concurrentie met het gratis leveren van internettoegang aan scholen, oordeelt toezichthouder Opta. Scholen hebben nog een jaar overgangstijd om de overeenkomst om te zetten in een andere vorm. KPN is hiertegen in beroep gegaan. De alternatieven waarmee de telecommaatschappij is gekomen, zijn afgewezen.

KPN geeft kortingen als onderdeel van het beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens de Opta is de gehanteerde regeling in strijd met de nondiscriminatieverplichtingen. Hoewel het argument van scheve concurrentieverhoudingen die de telecomtoezichthouder eerder al aangaf, in 2004 door het Haagse hof van tafel is geveegd, heeft de Opta de markt opnieuw bekeken. Zij concludeert nu dat de positie van KPN op de internetmarkt door diverse consolidaties veel groter is geworden. Het marktaandeel van de zakelijke markt, waar ook de scholen onder vallen, zou zo´n 85 procent zijn, aldus een woordvoerder van de Opta in Webwereld. Vanwege die dominante positie mag KPN vanaf volgend jaar scholen geen gratis internet meer leveren. Dat is het gevolg van nieuwe regels van de Opta, die op 1 januari 2009 zijn ingegaan. Die nieuwe regels verplichten KPN voor de verbinding een minimumopslag in rekening te brengen. Omdat er een overgangstermijn van een jaar geldt, geldt de minimumprijs vanaf september 2010. Hoe groot het minimumtarief voor scholen zal zijn, moet nog berekend worden. AVS voorzitter Ton Duif is niet blij met deze ontwikkeling. “Voor scholen is het heel vervelend dat zij mogelijk in de toekomst wel voor hun internetverbinding moeten betalen. De opmerking van de Opta dat KPN scholen op een andere manier kan sponsoren slaat nergens op. Gratis internet was nu juist een vorm van sponsoring die niet over de inhoud gaat. Ik zie de krantenkoppen al dat KPN het onderwijs zou beïnvloeden.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.