Knopvaardig iets anders dan digitaal geletterd

Kinderen die in het digitale tijdperk zijn opgegroeid zijn niet automatisch in staat technologieën goed in te zetten voor het leren. Ook de huidige generatie leraren in opleiding, met veel ervaring in het persoonlijk gebruik van ict, heeft niet vanzelfsprekend de didactische bekwaamheid voor goed gebruik van ict in het onderwijs.

Deze conclusie over de digitale geletterdheid van jongeren blijkt uit een artikel van prof. Paul A. Kirschner (Open Universiteit), dat is verschenen in het nieuwe wetenschappelijke tijdschrift van Kennisnet: 4W (Weten Wat Werkt en Waarom).
Kinderen en jongeren die in het digitale tijdperk zijn opgegroeid – digital natives – zijn handig met knoppen, maar dat wordt vaak verward met digitale vaardigheid of zelfs mediawijsheid. Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) diende onlangs een motie in om de ict-bekwaamheid van (aanstaande) leraren te verhogen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.