Wettelijk is het niet toegestaan dat ouderverenigingen of dorpsgemeenschappen het schoolbestuur overnemen bij dreigende sluiting van een school. Dat concludeert het Nederlands Centrum voor Onderwijsrecht (NCOR) in een onderzoek. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs had hierom gevraagd op verzoek van de Tweede Kamer.

Door een daling van het aantal kinderen in Nederland kunnen veel kleine scholen niet langer het hoofd boven water houden. Het aantal basisscholen dat de komende jaren moet sluiten, loopt flink op. Deze daling zal naar verwachting tot 2025 aanhouden. Ouders en dorpen zien niet graag de laatste dorpsschool uit hun gemeente verdwijnen en proberen hun school te behouden voor sluiting door die scholen van het bestuur over te nemen. Zeven ouderverenigingen uit krimpgebieden hebben zich daarom verenigd in de Kleine Scholen Coöperatie (KSC). Een schoolbestuur dwingen een school over te dragen, zoals de coöperatie dat van plan is, kan echter niet volgens het NCOR. Dekker schrijft in een brief aan de Kleine Scholen Coöperatie dat ook de regels voor onderwijsfinanciering dit initiatief van de ouderverenigingen niet mogelijk maken. Overigens geeft de staatssecretaris wel aan dat hij en de Tweede Kamer er niet negatief tegenover staan en nodigt de KSC uit om in gesprek te gaan met de hoogleraren over de onderzoeksresultaten. Ook het NCOR adviseert om op landelijk niveau de regels aan te passen.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws