Klasse!Actie Day for Change krijgt vervolg

Ruim 150 basisscholen hebben afgelopen april meegedaan aan de Klasse!-actie van Day for Change. Door de vele positieve reacties, krijgt de Klasse!Actie volgend schooljaar een vervolg. De AVS ondersteunt deze actie.

Van 25 maart tot en met 25 april 2008 kunnen scholen weer per klas een microkrediet van 20 euro aanvragen, en de meeropbrengst doneren aan Day for Change. Met dit geld wordt een grotere uitbouw van microkredietverstrekking in de derde wereld ondersteund. De supporters van Day for Change, onder andere Oxfam Novib, Cordaid, Icco, Hivos en enkele duurzame banken, zorgen ervoor dat het geld in de juiste projecten ter plaatse wordt geïnvesteerd.

Ervaringen
Met de 20 euro microkrediet per klas kunnen de leerlingen zelf, via de opzet van eigen `bedrijfjes´, ondernemen. De kinderen komen zo in de schoenen te staan van een derdewereld ondernemer, die ook door middel van een kleine lening (microkrediet) een eigen bedrijf kan opstarten. “Het zelf leren omgaan met geld en leuke eigen ondernemersplannen opzetten, sloeg enorm aan”, aldus Marc Klein Essink, ambassadeur van Day for Change over de eerste versie van de Klasse!Actie dit schooljaar. “Veel scholen gaven te kennen dat het project, naast het grote plezier, een uitermate positieve invloed had op de sociale cohesie binnen klas en school.” Staatssecretaris van Onderwijs, Sharon Dijksma: “Wat een fantastisch project was dit. Ik hoop dat er volgend jaar bij de Klasse!Actie zoveel mogelijk basisscholen meedoen. Hier sta ik helemaal achter.” De Klasse!Actie bracht met een bijdrage van minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking maar liefst 254.000 euro op. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat Day For Change haar eerste doelstelling, de kennis over microkrediet vergroten, in dit eerste jaar ruimschoots heeft gehaald. Vóór de actieperiode noemde 0 procent van de ondervraagden microkrediet spontaan als vorm van armoedebestrijding. Nu is dit percentage gestegen naar 8 procent. Van de ondervraagde leerlingen uit groep 7 en 8 vindt acht op de tien kinderen microkredieten als vorm van armoedebestrijding een (heel) goed idee. Day for Change en de AVS hopen dat alle scholen nu alvast een plekje in hun drukke schoolkalender inruimen om (weer) mee te doen. Na de zomer besteedt de AVS in Kader Primair uitgebreider aandacht aan de Klasse!Actie.

Bron
Kadernieuws 11 – juni 2007

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op http://www.dayforchange.nl/

 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.