Klas uit Oude-Tonge wint landelijke MediaMasters-competitie

Groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge is de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. De klas streed samen met meer dan 7.000 andere klassen om de felbegeerde titel tijdens de elfde editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren van (digitale) media speciaal voor groep 7 en 8, is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Ricardo Sint Nicolaas, groepsleerkracht groep 7 van Het Startblok: “Ons hoofddoel was om groep 8 in te maken, we hadden nooit verwacht dat we heel Nederland achter ons zouden laten.”

Van 4 t/m 12 november vond de elfde editie van MediaMasters plaats, een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Aan de landelijke wedstrijd deed een recordaantal van 160.000 leerlingen uit groep 7 en 8 uit het regulier en speciaal basisonderwijs mee. Zij bouwden spelenderwijs basiskennis op over mediawijze onderwerpen zoals WhatsApp, privacy, gamen, cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en meer.

Een week lang probeerden de kinderen op school en thuis zoveel mogelijk bits (punten) te verdienen door samen MediaMissies te volbrengen en mediawijze uitdagingen aan te gaan. Na een spannende finaledag bleken de 24 leerlingen uit groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge de meeste bits te hebben verdiend.

Meest mediawijze klas in het speciaal basisonderwijs

MediaMasters werd ook gespeeld in het speciaal (basis)onderwijs. Alle clusters konden meedoen, waaronder ook dove of slechthorende kinderen uit cluster 2. Speciaal voor hen waren de afleveringen tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal en ondertiteling. Daarnaast was er voor slechtziende of blinde kinderen voor het eerst een variant beschikbaar met audiodescriptie. Klas Bovenbouw 2 van de Aventurijn uit Volendam werd de winnaar van de speciaal onderwijs-competitie.

Links