TV-zender Cartoon Network heeft maandag 2 februari een campagne tegen pesten geïntroduceerd in Europa, Het Midden-Oosten en Afrika. De campagne bevat een TV-spot met comedian Arie Koomen, korte animaties en een online platform waarmee kinderen worden opgeroepen om in actie te komen tegen pesten.

Uit onderzoek onder 730 basisschoolleerlingen, dat via de websites van De Kindertelefoon en Jeugdkrant Kidsweek heeft plaatsgevonden, is gebleken dat 71,5 procent van de basisschoolleerlingen in de klas te maken heeft met pesten. Hannes Heyelmann, managing director van Turner Broadcasting: “We weten dat pesten een probleem is waar veel van onze jonge kijkers mee te maken hebben. Door te werken met partners als De Kindertelefoon willen we hen aanmoedigen om in actie te komen tegen pesten, aardig en behulpzaam te zijn voor anderen, en niet bang te zijn om het aan iemand te vertellen als ze eronder lijden. We willen dit gevoelige onderwerp op een manier behandelen die kinderen aanspreekt en hen tegelijkertijd advies bieden waar ze terecht kunnen voor steun”.

Het online platform, buddy.cartoonnetwork.nl, geeft vanaf 2 februari informatie over pesten door middel van onder andere animatiespots. Deze animaties maken duidelijk wat de gevolgen zijn van pesten, gezien vanuit verschillende perspectieven: de pester, de toekijker en het slachtoffer. De ambassadeurs in Nederland (comedian Arie Koomen) en in België (presentatrice Tine Embrechts) zijn samen te zien in een spot op de TV-zender van Cartoon Network. Kinderen die te maken hebben met pesten, direct of indirect, kunnen voor professioneel advies, relevante tips en ondersteuning terecht op dit online platform.

De Kindertelefoon is in Nederland deskundige partner van de campagne. Jeugdkrant Kidsweek ondersteunt de campagne onder andere door het uitgeven van een gethematiseerde lesbrief over pesten, waaraan een actie gekoppeld is. Deelnemende scholen maken kans op een comedymiddag over pesten.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws