Voor alle werkende ouders gaat de kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2016 omhoog. Het kabinet vindt het belangrijk dat werkende ouders werk en privé goed kunnen combineren. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde daarover een brief  aan de Tweede Kamer. Begin volgend jaar zou de maatregel al in kunnen gaan.
 
Jonge ouders zitten in de drukste fase van hun leven. Goede en betaalbare kinderopvang helpt om werk en zorg goed te kunnen combineren en de arbeidsparticipatie te vergroten.  In het voorstel van Asscher ontvangen ouders voor elk kind dat naar de opvang gaat meer kinderopvangtoeslag.
 
Zo wordt de kinderopvang voor een gezin, bijvoorbeeld een politieagent die voltijd werkt en een verpleegkundige die drie dagen in de week werkt, ruim honderd euro per maand goedkoper. Dat geldt als zij twee kinderen hebben die drie hele dagen naar de opvang gaan. Als kinderen twee dagen naar de opvang gaan, betalen de ouders zeventig euro per maand minder. Hetzelfde gezin dat alleen gebruiktmaakt van drie dagen BSO betaalt ruim vijftig euro minder. Voor ouders met een laag inkomen geldt dat de overheid maximaal 94 procent van de kosten van de kinderopvang vergoedt.
 
De verhoging van de kinderopvangtoeslag kost 290 miljoen euro structureel per jaar. De maatregel staat in de begroting die het ministerie met Prinsjesdag openbaar maakt.
 
Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws