Kinderen willen veilig (leren) internetten

Veilig internet, bescherming tegen schadelijk materiaal en goed geregelde privacy. Dat vinden kinderen het meest belangrijk wanneer het gaat om hun online activiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van Mediawijzer.net. Meer dan twintigduizend ouders en kinderen uit groep 7 en 8 (10-12 jaar) deden mee aan het onderzoek.

Volgens kinderen hebben scholen een voorname taak: dit is de plek waar ze willen leren om veilig te internetten, zichzelf online te presenteren en met cyberpesten om te gaan. Ouders zien het mediawijs maken van hun kinderen juist als iets wat ook thuis moet gebeuren.

Van de tien mediawijze kinderrechten uit het manifest ‘Recht op mediawijsheid’, dat eind november werd overhandigd aan de Kinderombudsman, vinden de 11.000 ondervraagde kinderen het recht op veilige media, het recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten en het recht op online privacy het meest belangrijk. Goed met media om leren gaan, doen kinderen het liefst samen met hun leeftijdsgenootjes op school. Hier willen ze leren over veilig internetten, wat ze wel en niet online kunnen zeggen of tonen, hoe ze met cyberpesten kunnen omgaan en hoe ze goede en slechte informatie uit elkaar kunnen houden. Om te voorkomen dat kinderen online schadelijke beelden of teksten zien, vinden zowel kinderen als ouders een persoonlijke code of een kinderslot een goed idee.

Ouders en kinderen zijn het wat betreft mediawijze kinderrechten lang niet altijd eens. Zo vinden ouders dat ze kinderen voornamelijk thuis over mediawijsheid moeten leren, terwijl kinderen dit liever op school doen. Ook hebben ouders er weinig problemen mee om foto’s of filmpjes van hun kinderen online te plaatsen, terwijl kinderen vinden dat ze hier eerst toestemming voor moeten geven. Bovendien vinden ouders het erg belangrijk om afspraken te maken over hoe lang kinderen mogen internetten of gamen. Kinderen vinden dit minder belangrijk.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.