De Ledenraad van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) heeft Karin Straus unaniem gekozen tot voorzitter. Karin Straus (50) is momenteel partner bij een adviesbureau voor maatschappelijke organisaties en daarnaast toezichthouder bij een groot schoolbestuur. Op 16 maart 2022 begint Straus aan haar nieuwe uitdaging om op te komen voor de positie van schoolleiders en is met haar benoeming de opvolger van Petra van Haren die per 1 januari vertrekt. Op het AVS-Congres van 18 maart zal Straus zich verder voorstellen aan de schoolleiders.  

Karin Straus

Vanaf 2010 tot 2017 was zij Tweede Kamerlid en vanaf 2012 woordvoerder voor- en vroegschoolse educatie, primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en volwasseneneducatie voor de VVD-fractie. Ook heeft Straus jarenlange ervaring in strategische functies in het internationale bedrijfsleven, als ambassadeur Euregio Onderwijs en bestuurslid bij Stichting Kinderfonds Midden-Limburg, een netwerkorganisatie die zich inzet voor kinderen uit gezinnen in achterstandssituaties.  

“We hebben in de Ledenraad unaniem voor de benoeming van Karin gekozen. Ze combineert ervaring in het onderwijs, bedrijfsleven én politiek. Ze is een energieke, toegankelijke en duidelijk persoon die daarnaast lef, humor en charme meebrengt. Ook in de Tweede Kamer heeft ze al bewezen zich hard te maken voor de positie van leiderschap in het onderwijs. Dat geeft veel vertrouwen’, aldus Judith Sliedregt, voorzitter van de AVS-ledenraad.  

Straus is blij met deze mooie kans die haar wordt geboden. “Goed onderwijs is de basis voor een gelukkig en succesvol leven en stelt mensen in staat om hun talenten te ontwikkelen en zo het beste uit zichzelf te halen.”, aldus Straus. “Om dit in deze turbulente tijden goed te kunnen organiseren is de schoolleider van cruciaal belang. Die boodschap wil ik graag uitdragen.”

Straus is de opvolger van Petra van Haren die per 1 januari na acht jaar AVS-voorzitterschap aan de slag gaat bij ESHA, de Europese vereniging van schoolleiders. Ingrid Doornbos blijft aan als vicevoorzitter. “We zijn ontzettend blij met Karin. Met het groeiende tekort aan schoolleiders en de uitdagingen waar schoolleiders door de coronamaatregelen voor staan liggen er direct een aantal dossiers waarmee ze graag aan de slag gaat.”

In de periode van 1 januari tot aan de start van Karin op 16 maart aanstaande neemt Ingrid de taken van de voorzitter waar.