‘Jonge leraar niet goed toegerust tegen agressie ouder’

Twee geweldsincidenten van ouders tegen leraren in maart doen de alarmbellen van media, politiek en maatschappij rinkelen. “Het is absoluut een toenemend probleem aan het worden”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren in EditieNL op 27 maart.

In Zwolle is een leerkracht van een basisschool buiten bewustzijn geraakt nadat een moeder haar keel heeft dichtgeknepen. In dezelfde periode was er een geweldsincident op een basisschool in Den Haag.
Van de leraren is 23 procent bedreigd door een ouder, 4 procent heeft te maken gehad met duwende ouders en 2 procent is geschopt en geslagen. Twee procent betekent vijfduizend leraren die mishandeld zijn door ouders. “Het is absoluut een toenemend probleem aan het worden”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. “Op de pabo wordt er aandacht aan geschonken, maar het kan beter. Jonge leraren die net de school in komen zijn niet goed toegerust om dit soort dingen aan te kunnen.” Studenten van de Christelijke Hogeschool Ede, een school die al aandacht besteedt aan agressie, bevestigen dit. “Je wordt voorbereid dat er ouders zijn die heel boos kunnen worden, maar niet dat je agressief wordt benaderd en met geweld te maken krijgt.” Een andere student geeft aan dat ze schrikt van al die berichten over geweld en vraagt zich af hoe ze daar later mee om zal gaan. Staatssecretaris Sander Dekker zegt in de uitzending heel doortastend: “Je blijft met je poten van onze leraren af.” Maar hij onderkent dat het altijd voor kan komen dat een ouder door het lint gaat.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.