Jef Staes: centrale inleider op het AVS-congres

Het onderwijs moet innoveren, zegt de Belgische organisatiedeskundige en bestsellerauteur Jef Staes. ”Schoolleiders kunnen hun teamleden de energie geven die nodig is om het onderwijs te vernieuwen.” Volgens Staes herkent een goede schoolleider in de veranderende wereld die elementen die binnen het onderwijs belangrijk zijn. Jef Staes is de centrale inleider op het AVS-congres dat 17 maart plaatsvindt.

Hoe komt het dat organisaties niet snel genoeg leren en innoveren? Staes, expert op het gebied van leerprocessen en innovatieve organisaties, biedt een antwoord op deze uitdagende vraag. Met zijn flamboyante vertelstijl en confronterende stellingen schetst hij een treffend beeld van de huidige tekortkomingen van organisaties. Deze zijn simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatievloedgolf te trotseren. Directies spelen een cruciale rol in het veranderen van de organisatiecultuur.

“Schoolleiders kunnen hun teamleden de energie geven die nodig is om het onderwijs te vernieuwen. Ze moeten een visie ontwikkelen op het ontplooien van talenten en het stimuleren van passie, en openstaan voor veranderingen”, aldus Jef Staes in Kader Primair 5. “Het leerstofjaarklassensysteem, waarbij iedereen op hetzelfde punt moet uitkomen, is niet meer van deze tijd.” Staes meent ook dat het onderwijs zich teveel richt op intelligentie, discipline en het behalen van een diploma. “In een tijdperk waarin er weinig verandert, is dat goed. Maar nu verandert de wereld voortdurend.” Volgens Staes herkent een goede schoolleider in de veranderende wereld die elementen die binnen het onderwijs belangrijk zijn. “Een schoolleider die dat kan, herken je aan de manier waarop hij erover praat en aan de manier waarop hij met de teamleden omgaat.” Zo’n schoolleider met passie en talent, aldus Staes, ontwikkelt een visie en houdt voet bij stuk.

Het hele artikel over Jef Staes is te lezen in Kader Primair 5, die 14 januari is uitgekomen.

Links

Downloads

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.