Het AVS Centrum Educatief Leiderschap biedt in samenwerking met NSO CNA twee schoolleidersopleidingen aan, gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO. Twee deelnemers delen hun ervaringen.
 
‘Volgende stap in leiderschap’
 
Jolanda Verwer, intern begeleider op de Amstelschool in Ouderkerk aan de Amstel, volgt de opleiding Schoolleider Basisbekwaam.
 
“Ik zat in de benoemingsadviescommissie voor de werving van een nieuwe schoolleider op mijn school. Dat vond ik zo leuk dat ik dacht: die stap wil ik ook maken. Wat is het beste voor leerlingen en wat voor de school? Dat bekijken is wat mij trekt in het schoolleiderschap. De opleiding    leert je de cultuur van je organisatie in beeld te brengen, maar ook je eigen leiderschap. Het geeft inzicht in wat voor leider jij bent. Waar worstel    je mee? Zijn dat overkomelijke of onoverkomelijke zaken? Hoe veel energie moet je erin steken? Met dat inzicht kun je een volgende stap zetten qua leiderschap. Ilse van Hal en Tom Roetert, die de opleiding geven, zijn heel inspirerend. En wat je leert is toepasbaar in de praktijk. Zo kreeg ik de tip mijn directeur te vragen om ‘ondertiteling’: waarom doet zij wat ze doet. Zo word ik al heel vroeg in processen meegenomen. Ook door de intervisie die onderdeel is van de opleiding ben je praktijkgericht bezig. De lesdagen bereid je thuis voor door literatuur te lezen of opdrachten te maken. Dat voelt absoluut niet als een belasting, want het is heel interessant.”
 
‘Ik stel me nu zakelijker op’
 
Maikel Beumer, locatieleider bij basisschool Heilig Hart in Hernen en manager ict en ibp bij schoolbestuur Kans & Kleur, volgt de opleiding Schoolleider Vakbekwaam.
 
“Een schoolleider moet enthousiasmeren en innoveren. Dat vind ik het leuke aan het vak: bedenken hoe je wilt werken op deze school. Ik heb lang geleden al eens een middenmanagementopleiding gevolgd. Daarom heb ik nu gekozen voor Schoolleider Vakbekwaam. Je komt er medecursisten uit allerlei regio’s tegen, een groot voordeel boven een incompanytraining. Het maakt je wereld groter. Als ict’er ken ik de meeste collega’s van andere scholen namelijk al. Bovendien begint deze opleiding in januari en duurt tot december. Dat is prettig, want dan heb je in de drukke juni- maand niet ook nog eens de afronding van je opleiding.
Ik heb er in de praktijk ook meteen wat aan. Op een kleine school leer je heel snel schakelen, maar vergeet je wel eens planmatig naar de lange termijn te kijken. Dat leer ik in de opleiding. Ook uit de literatuur steek ik daar veel over op. Daarnaast krijg ik constant een spiegel voorgehouden. Die toont mij hoe ik ben als leider. Ik wist wel dat ik conflicten vaak mijd, maar door het benoemen van mijn rol heb ik gezien hoe ik dat anders   kan doen. Dat heeft al gewerkt: ik stel me nu zakelijker op. En voel me daar goed bij. Daarmee verander je iemands mening niet, maar je hebt   jezelf goed in je functie gepositioneerd. De feedback van de erg goede trainers helpt daarbij.”
 
Schoolleidersopleidingen Basisbekwaam en Vakbekwaam
Doelgroep Basisbekwaam: leerkrachten, adjunct-directeuren, ib’ers en coördinatoren die zich willen ontwikkelen tot schoolleider.
Doelgroep Vakbekwaam: voor functioneel leidinggevenden met aantoonbare competenties op het niveau van Schoolleider Basisbekwaam en een afgeronde middenmanagementopleiding.
Startdatum beide opleidingen: 15 januari 2020. Meer informatie en aanmelden: www.avs.nl/cel/sb en www.avs.nl/cel/sv

Gerelateerd nieuws

  • Onderwijsraad: het onderwijs moet inclusiever

  • Monitor Hybride onderwijs: reflectie op afstandsonderwijs

  • Sterke schoolleiders belangrijk punt voor politieke verkiezingsprogramma’s

  • Vernieuwde Canon van Nederland gepresenteerd