Onlangs heeft Minister Slob van Onderwijs het conceptwetsvoorstel Doorstroomtoetsen PO gepubliceerd voor zogeheten internetconsultatie. Met deze internetconsultatie kan elke burger, organisatie en school in Nederland tot en met 22 maart 2020 reageren op het wetsvoorstel. Deze reacties spelen een belangrijke rol bij de politieke besluitvorming over het voorstel en kunnen indien nodig ook leiden tot verbetering ervan.

Als het wetsvoorstel Doorstroomtoetsen PO wordt aangenomen verandert de eindtoets in het primair onderwijs in een ‘doorstroomtoets’ en gaat de overheid de kwaliteit van de verschillende doorstroomtoetsen steviger bewaken. Daarnaast is een kernpunt van het wetsvoorstel dat leerlingen uit groep 8 zich gelijktijdig aanmelden op de middelbare school, namelijk op 1 april. In de oorspronkelijke plannen stond dit gepland op 1 mei. Deze datum zorgt voor veel vo-scholen voor grote problemen, blijkt uit een impactanalyse (ook te vinden bij de internetconsultatie). Het voorstel heeft consequenties voor de planning van de verschillende activiteiten bij de overgang van leerlingen van primair naar voortgezet onderwijs, zowel voor basisscholen als voor middelbare scholen.

Als leerlingen uit groep 8 zich vanaf schooljaar 2022-2023 gelijktijdig op 1 april moeten aanmelden voor de middelbare school, maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. 
 

Links

Gerelateerd nieuws