Onder jouw leiding bouwt de school aan het beste onderwijs. Onderweg kom je tal van uitdagingen tegen. Je hebt te maken met strijdige belangen en een maatschappij die volop in beweging is. Om koersvast te blijven moet je een tikkeltje eigenwijs en verdraaid inventief zijn. Hoe versterk je die eigenschappen? Op het AVS Schoolleiderscongres leer je daar alle over tijdens de workshops. De vroegboekkorting is verlengd tot en met 18 februari. Schrijf je nu in!
“Wanneer een school kiest voor een zij-instromende directeur, is het zaak om samen te zorgen voor een goede ‘inburgeringsprocedure’. Stel bijvoorbeeld een collega-directeur van dezelfde stichting aan als mentor”, tips Judith Amels, opleidingscoördinator voor zij-instromende schoolleiders bij de Marnix Academie en een van de workshopgevers van de sessie ‘eigenwijze schoolleiders van buiten’ (nummer 8). “Nieuwe directeuren hebben vaak praktische vragen en willen bij een sparringpartner terecht kunnen wanneer ze ergens tegenaanlopen.” Steeds meer scholen en besturen staan open voor schoolleiders van buiten.
Het coronajaar deed de afgelopen jaren een groot beroep op de lenigheid van geest van praktisch elke schoolleider. Schoolleiders door het hele land hadden behoorlijk lastige keuzes te maken. Ook ethische dilemma’s komen daar bij kijken. Wat doe je als je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt tijdens online onderwijs met beelden van een kind dat in armoede opgroeit of te maken heeft met huiselijk geweld? Als schoolleider kom je regelmatig dergelijke dilemma’s tegen, concludeert Cordula Rooijendijk, directeur van de 8e Montessorischool Zeeburg in Amsterdam. Zij schreef mee aan een serie levensechte casussen, die in kleine groepjes worden besproken tijdens de workshop Ethische dilemma’s (nummer 6) op het congres. Het Schoolleidersregister PO liet wetenschappelijk onderzoek verrichten, waaruit vier soorten ethische dilemma’s zijn voortgekomen, die toegelicht worden in de workshop.
Waar schoolleiders tijdens de coronacrisis ook mee moesten dealen, waren de boze reacties van ouders en collega’s. Andere momenten regende het protocollen of werden er klassen naar huis gestuurd. De emoties liepen soms hoog op. Hoe ga je daarmee om? De workshop Praktische Filosofie (nummer 13) kan daar wellicht antwoord op geven. “Als je met een filosofische blik naar jezelf en je werk kijkt, komen er vanzelf vragen op: wat wil ik meegeven? Moet ik altijd dienstbaar zijn?”, aldus workshopgeven Dick Middelhoek. “Met een filosofische houding, zegt hij, leer je rustig te kijken en ga je meer zien.”
Naast deze workshops zijn er nog 18 sessies die de deelnemers kunnen volgen.
De AVS krijgt signalen binnen dat sommige schoolleiders in deze onzekere periode nog twijfelen of ze zich inschrijven voor het AVS Schoolleiderscongres. Heel begrijpelijk. Om het schoolleiders (en andere geinteresseerden) zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je je nu tot en met 18 februari (een maand voor het congres) nog gebruikmaken van de vroegboekkorting. Er gelden de volgende regelingen. Mocht het congres worden verplaatst, dan schuiven we je inschrijving kosteloos op naar een nieuwe datum. Bij annulering krijg je je geld terug.
Zie ook: Soms moet je dwars zijn