Wat betekent schoolleiderschap voor schoolontwikkeling? Waar sturen schoolleiders op? Vragen innovaties specifieke competenties van schoolleiders? De Inspectie van het Onderwijs heeft een boekje uitgebracht onder de titel `Schoolleiders on line´ waarin zes portretten van schoolleiders staan. Zij laten zien welke rol ze spelen bij de ontwikkeling van ICT op hun school en welke competenties hiervoor belangrijk zijn. 

De zes portretten in het boekje zijn van zowel basisscholen als van scholen voor voortgezet onderwijs. Op de website wordt de tekst geïllustreerd met videofragmenten van de schoolleiders. Ook kunnen schoolleiders daar de gebruikte instrumenten voor zelfevaluatie en testen downloaden. Bovendien zijn op de site ook andere inspirerende voorbeelden uit de onderwijspraktijk te vinden, bijvoorbeeld over techniek in het basisonderwijs en over zij-instromers. De Inspectie van het Onderwijs wil de komende jaren het aanbod van schoolvoorbeelden via deze website uitbreiden.

Uit de portretten komt naar voren dat leiding geven aan ict-ontwikkelingen in scholen een extra beroep doet op leidinggevende capaciteiten. De geportretteerde schoolleiders zijn niet tevreden als ICT alleen wordt toegepast om bestaande middelen en werkwijzen te vervangen en te verbeteren. Zij willen bijvoorbeeld implementatie van werkvormen waarbij de leerlingen zelfstandiger kunnen werken en zelf meer invloed hebben op inhoud en vorm van het onderwijs.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws