Innovatieve Schoolleider van het Jaar 2021: Margreet van Iterson

In Vernieuwers komen innovatieve schoolleiders aan het woord die inspiratie bieden voor anderen en daarmee de beroepsgroep op de kaart zetten. Winnaar van de verkiezing ‘Innovatieve Schoolleider van het Jaar’ in 2021 Margreet van Iterson is schoolleider van fusieschool Op t Hof-De Malsenburg in Tricht. Zij signaleert problemen, komt met oplossingen die hun tijd vooruit zijn en durft een onderzoekende houding aan te nemen.
Dit in combinatie met een creatieve geest en een inspirerende grondhouding.

Hoe ga jij om met het Nationaal Programma Onderwijs na Corona?
“Ik heb ervoor gekozen om geen uitbreiding van het team te doen of klassen te verkleinen. Het is maar de vraag of kleine klassen echt de oplossing zijn. En hoe gaan teams na twee jaar wennen als de groepen weer groter worden?”

Wat heb je dan bedacht?
“Ik zet veel in op de ontwikkeling van mijn huidige team. Met onder meer zzp-vakdocenten gaan we ons aanbod uitbreiden met bijvoorbeeld muziek, drama, wetenschap en techniek. Met als doel leren en ontwikkelen van de kinderen, maar ook van mijn team. Zij moeten dit na twee jaar zelf kunnen.”

Is dat vooruitdenken typerend voor jou?
“Ik denk graag vooruit. Het is soms wel eens lastig om iedereen mee te nemen. Zeker als collega’s nog niet zover zijn. Maar met dat ik ouder word, leer ik ook meer geduld te hebben en leer ik soms te wachten tot de tijd rijp is.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik heb een belangrijke rol gespeeld bij de fusie van twee dorpsscholen, de oprichting van onze Fluvium-academie en interne pabo-opleiding waarmee we het principe Meestergezel hanteren. Ik ben blij dat ik van het bestuur ook de ruimte krijg om dit te doen.”

Wat wil je nog kwijt?
“Wij maken als schoolleiders echt een verschil. Er zijn wel wat ouders die ons na het einde van het schooljaar of afscheid van groep 8 bedanken. Ik denk dat we allemaal wel wat meer trots zouden mogen zijn. Wat dat betreft helpt deze prijs mij daar zeker bij en eigenlijk verdient iedere schoolleider die waardering.Mijn buurvrouw hoorde van de prijs en zei: ‘je mag wel wat meer trots zijn’. Nu heb ik een Wall of Fame gemaakt op mijn kantoor.”

De Rekenwinkel stelde voor de School-leidersprijs 2021 een Fable set en een Cubetto ter beschikking, om met kinderen aan de slag te gaan met technologie, programmeren en robotica.

Nomineer de innovatieve schoolleider van het jaar 2022: www.avs.nl/verkiezing

Interessant?
Dit artikel stond in KADER , het vakblad voor schoolleiders, dat AVS-leden exclusief ontvangen. Wil jij KADER ook op de deurmat hebben? Word lid of abonnee, ontvang voortaan een kersvers exemplaar in de brievenbus en versterk de positie van schoolleiders.