Dit jaar zijn er ruim 150.000 klachten binnengekomen via de eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dat was iets minder dan vorig jaar. Naast veel opvallende dier- en muziekgerelateerde klachten ook veel inhoudelijke klachten.

De meeste klachten gingen over het examen wiskunde A. Sowieso waren er veel klachten over wiskunde-examens. Veel meer dan andere jaren waren de klachten die via de telefoonlijn of website examenklacht.nl binnenkwamen meer dan andere jaren op de inhoud gericht. Dit laat zien dat scholieren de examens serieus nemen en vaker onjuistheden aan de kaak willen stellen. Het LAKS had hier al op gerekend door voor ieder schoolvak experts standby te hebben staan. Zij keken mee en adviseerden over de vele inhoudelijke klachten. Daarnaast was een aanzienlijk groter deel van de klachten afkomstig van vmbo’ers, die het LAKS steeds beter weten te vinden.

Ook was er dit jaar weer een rijke potpouri aan opvallende klachten. Zo zakte een medeleerling letterlijk door een stoel die het begaf en was er veel geluidsoverlast van dieren, zoals koeien, ganzen en een pauw die meerdere examens met gekrijs wist te verstoren. Ook waren er muzikale klachten: een voorbijganger zong luidkeels ‘I will always love you’ van Whitney Houston en een vrachtwagenchauffeur draaide op hoog volume Marco Borsato af.

Gerelateerd nieuws