Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle onderwijsterreinen in Nederland rookvrij zijn. Veel scholen is het al gelukt om hun eigen terrein rookvrij te maken. Om de rest te helpen op weg naar een rookvrij schoolplein, biedt het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra ondersteuning.

Hiervoor introduceert VWS ‘De Edsons’: een team dat scholen bijstaat. Van een factsheet over hoe je rookvrij wordt, inspirerende voorbeelden van andere scholen tot een driedelige animatieserie. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: “Alles is gebaseerd op echte karakters met gebruik van voorbeelden van bestaande scholen. Zo helpen we ook de laatste onderwijsinstellingen rookvrij te worden.”  
Het karakter van teamcaptain Edson is altijd positief en gaat voor elke uitdaging op zoek naar de oplossing. Zijn verschijningsvorm is gebaseerd op het karakter én uiterlijk van cabaretier, voormalig mbo-docent en presentator Edson da Graça, die naast zijn ‘eigen’ stem ook de stemmen insprak van alle andere karakters in de serie. Op luchtige wijze bespreken Edson en zijn team slimme, praktische oplossingen voor de uitdagingen waar niet-rookvrije scholen nog voor staan. De video’s en andere tips staan op www.rookvrijschoolterrein.nl

Vanaf 1 januari 2021 wordt er ook actief op gehandhaafd op rookvrije schoolterreinen door de NVWA.