Om goede initiatieven van schoolleiders te verzamelen en te belonen, organiseert de AVS de verkiezing ‘Innovatieve Schoolleider van het Jaar’. We gingen langs bij de winnaar van 2021, schoolleider Margreet van Iterson om de prijs te overhandigen en met haar in gesprek te gaan.

Hoe ga jij om met het Nationaal Programma Onderwijs na Corona?
“Ik heb er voor gekozen om geen uitbreiding van het team te doen of klassen te verkleinen. Onder meer omdat we veelal vissen in een lege vijver. Daarbij is de vraag of kleine klassen echt de oplossing zijn. En hoe gaan teams na twee jaar wennen als de groepen dan misschien weer groter worden?”.

Wat heb je dan bedacht?
“Ik zet veel in op de ontwikkeling van mijn huidige team. Met onder meer ZZP-vakdocenten gaan we wel ons aanbod uitbreiden met bijvoorbeeld muziek, drama, toneel, bewegingsonderwijs, wetenschap en techniek. Maar met als doel leren en ontwikkelen van de kinderen, maar ook van mijn team. Zij moeten het na twee jaar zelf kunnen”.

Is dat vooruit denken typerend voor jou?
“Ik denk graag vooruit, dat is soms wel eens lastig om iedereen mee te nemen. Zeker als collega’s nog niet zover zijn. Maar met dat ik ouder wordt leer ik ook meer geduld te hebben en wacht ik soms te wachten tot de tijd rijp is.”

Wat deed het winnen van de prijs met jou? Wat heeft het je gebracht?
“Echt, echt heel leuk.” Margreet wordt een beetje emotioneel. “De andere genomineerden waren zo goed. Ik dacht wat moet ik daar tussen. Zelf ben ik vaak wat bescheiden, maar als je in zo’n filmpje dan collega’s hoort zeggen wat je voor de school, collega’s en kinderen betekent is dat hartverwarmend. En ik heb ook na de prijs veel waardering gevoeld van het team en bestuur”.

Waar ben je het meest trots op?
“Mijn buurvrouw hoorde ook van de prijs en zei je mag wel wat meer trots zijn. Nu heb ik een Wall of Fame gemaakt op mijn kantoor. Ik heb natuurlijk een belangrijke rol gespeeld bij de fusie van twee dorpsscholen, de oprichting van onze Fluvium-academie en interne pabo-opleiding waarmee we het principe Meestergezel hanteren. Ik ben blij dat ik van het bestuur ook de ruimte krijg om dit te doen.”

Wat wil je nog kwijt?
“Wij maken als schoolleiders echt een verschil. Er zijn wel wat ouders die ons na het einde van het schooljaar of afscheid van groep 8 bedanken. Maar is denk dat we allemaal wel wat meer trots zouden mogen zijn. Wat dat betreft helpt deze prijs mij daar zeker bij en eigenlijk verdient iedere schoolleider die waardering”.

Namens de schoolleiders kreeg Margreet van Iterson van de AVS de prijs uitgereikt voor Innovatieve Schoolleider van het Jaar 2021. Namens De Rekenwinkel overhandigde Klaas Kuperus een Fable set en een Cubetto, om innovatief met de kinderen aan de slag te gaan met technologie, programmeren en robotica.

Wil je ook een schoolleider nomineren voor de Innovatieve Schoolleider van het Jaar? Of meestemmen? Meld je aan voor het AVS Schoolleiderscongres: www.avs.nl/congres