Ruim de helft van alle basisscholen stuurde deze week klassen naar huis vanwege corona-gerelateerde oorzaken. Gemiddeld gaat het om 2,2 van de 12 klassen per school. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder ruim 1400 schoolleiders. Op zo’n 1,3 procent van de scholen moesten alle klassen thuisblijven. Op 49 procent van de scholen waren alle klassen op school, bij de peiling op 11 maart was dat nog 57 procent. Het maakt de roep sterker om het onderwijspersoneel een plek te geven in het vaccinatieprogramma vindt de AVS.

In totaal is momenteel 85 procent van de leerlingen en 89 procent van de leraren op school, dat was twee weken geleden 90 procent. “Het maakt de druk op schoolleiders onveranderd groot. Ze zijn constant, zelfs op niet werkdagen en in het weekend, bezig om vervangers te zoeken om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten”, zegt Van Haren. Bij 60 procent van de schoolleiders moesten afgelopen week invallers worden inzetten. Van Haren: “Door het personeelstekort valt dat echter niet mee. Zeker als er geen schoolleider is, want wie zoekt dan de vervanging?”

Om de werkdruk op het onderwijs te verlichten roept de AVS sinds november op om onderwijspersoneel om zo snel mogelijk te sneltesten op scholen, maar nog veel liever al het onderwijspersoneel te vaccineren. Van Haren: “We zien dit in andere landen wel gebeuren. Daar worden cruciale beroepen zoals het onderwijs gewoon beschermd, waardoor het onderwijs door kan gaan en leerlingen en leraren niet onnodig thuis zitten met alle gevolgen van dien”.

Gerelateerd nieuws