Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval één coronabesmetting gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan. De Volkskrant twijfelt over de redenatie. Bij de AVS Helpdesk kwamen diverse vragen van schoolleiders binnen. AVS vice-voorzitter Ingrid Doornbos zegt op BNR Nieuwsradio op dinsdagmorgen 20 oktober: “In het protocol staat dat scholen zich niet aan het onmogelijke hoeven te houden. We zien dat waar er zorgen zijn, dat scholen ook handelen”.

Op 44 scholen zijn er al meer dan tien gevallen bekend meldde Nieuwsuur; zeven scholen sloten zelfs tijdelijk de deuren. Ook moeten leraren vaak nog lang wachten op de uitslag van een coronatest. Dit zorgt voor veel vervangingsproblemen bij middelbare scholen en basisscholen. Een schoolleider van een basisschool meldt de AVS Helpdesk: “Ook als schoolleider voel ik me in de kou staan. Elke kuchende snotterende leerkracht moet worden getest. Dan ben ik iemand gemiddeld twee dagen kwijt, met alle gevolgen van dien. Een vervanger kost te veel geld en te veel vervangingen doet ook geen recht aan de doorgaande lijn van het onderwijs. Onderwijs op afstand via Teams is een slap aftreksel van het kwalitatief goede onderwijs. Als schoolleider is ‘voortdurend schakelen, vervanging regelen, de moed erin houden, collega’s informeren, ouders informeren, de kinderen die niet thuis kunnen zitten opvangen, collega’s een hart onder de riem steken etc.’ de dagelijkse praktijk geworden… Hoe kan ik als schoolleider nog de kwaliteit waarborgen?”

Naar aanleiding van het item in Nieuwsuur over coronabesmettingen op middelbare scholen schreef De Volkskrant later overigens een kritisch artikel waarin de redenatie van het item in twijfel wordt getrokken. En Trouw schreef dat het nog lang niet zover is dat alle scholen moeten sluiten.

“Schoolleiders hebben dagelijks te maken met uitdagingen. Soms worden klassen naar huis gestuurd of scholen gesloten. Schoolleiders werken keihard, zodat onderwijs georganiseerd kan worden, dat ook nog van goede kwaliteit is”, aldus Doornbos op BNR Nieuwsradio. Zij geeft ook aan dat het een ingewikkelde situatie is. “Het is aan de specialisten om cijfers te duiden. De politiek beslist uiteindelijk over een landelijke beleid. Maar op schoolniveau bepaalt de schoolleider.”

Minister Slob vindt dat er nog geen sprake is van een explosief probleem: zo’n 4 procent van alle besmettingen waarvan de herkomst kan worden achterhaald heeft te maken met scholen. Kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT), wijst op de brandhaarden zelf, de ‘clusters’ van besmettingen die met elkaar te maken hebben. “Van alle clusters is maar 7 procent terug te voeren op het onderwijs, de basisscholen en de kinderdagverblijven meegerekend. Ook ik heb uiteraard alle begrip voor de onrust. Maar als je kijkt naar de besmettingen, is het niet zo dat het onderwijs een meer dan gemiddelde rol speelt bij besmettingen”, zegt de kinderarts tegen de Volkskrant.

Van alle personeelsleden uit het onderwijs die zich lieten testen, testte vorige week 10,3 procent positief: ruim tweeduizend mensen in een week tijd. Dat lijkt veel, maar is wel minder dan het percentage positief getesten in andere beroepsgroepen, zoals de horeca (15,7 procent), de zorg (11,3 procent) of mensen met een contactberoep (13,3 procent).

Besmetting bij kinderen

Hoewel kinderen over het algemeen minder symptomen hebben van het coronavirus dan volwassenen – en deze in theorie minder overdragen – kunnen zij, ook zonder verkoudheidsklachten, anderen aansteken. Hoe ouder het kind des te meer de infectie verloopt zoals bij een volwassene.

Kinderarts Illy verklaart in de Volkskrant dat het een kwestie is van kansen afwegen. “Het is volstrekt duidelijk dat er overal waar mensen elkaar ontmoeten een zeker risico op besmetting is. We doen er alles aan om het op scholen zo veilig mogelijk te maken, door leerlingen zoveel mogelijk uit elkaar te zetten, ze mondmaskers te laten dragen buiten de klas, en leraren zo goed mogelijk op afstand te houden”, zegt hij. “Maar als kinderarts vind ik het in elk geval echt te verkiezen om de scholen open te houden.”

De kinderarts wijst er nog op dat een lockdown leidt tot een forse toename van neerslachtigheid en somberheid bij kinderen en een grotere kans op ongezond eetgedrag en gewichtstoename door minder bewegen.

Na de herfstvakantie gaat de AVS bij haar leden peilen hoe de stand van zaken is bij scholen.

AVS Helpdesk

Neem contact op met de AVS Helpdesk
Vermeld altijd je lidmaatschapsnummer als je contact opneemt met de Helpdesk.

Leden van de AVS kunnen de Helpdesk bellen met uiteenlopende vragen over vakgerelateerde zaken.

helpdesk@avs.nl | Bel: 030-2361010

Links

Gerelateerd nieuws