Hallo, ik ben Judith Sliedregt van de Ledenraad

De Ledenraad is het hart van de AVS en de spreekbuis van schoolleiders. Maar wie zitten er in de Ledenraad? En wat doen ze? Niemand kan je dat beter vertellen dan Judith Sliedregt (55). Na acht jaar neemt ze afscheid als voorzitter en laat veel moois na. “Mijn termijn zit er helaas op.”

Judith Sliedregt (55 jaar) is moeder van drie volwassen kinderen en heeft een hele grote hond. Ze woont met haar partner in de omgeving van Cuijk en heeft Het Educatief Cluster Vitus-Catharina onder haar hoede. Als het even kan, maakt ze met hond Tinus een ommetje langs de Maas om op adem te komen.

Wat ga je het meest missen?

“Dat ik niet meer als eerste op de hoogte ben. Dat ik straks niet even kan appen: ‘hoe staat het met de cao-onderhandelingen?’ Als je in Ledenraad zit, krijg je een kijkje achter de schermen en leer je wat ervoor nodig is om gehoord te worden als schoolleiders. We zijn een kleine vakbond. Dat betekent dat er aan de cao-tafel en in de politiek ontzettend hard gewerkt moet worden. Ik heb onwijs veel respect voor wat voormalig bestuursvoorzitter Petra van Haren en collega’s voor elkaar hebben gekregen.”

Waar ben je het meest trots op?

“De rol van de schoolleider wordt maatschappelijk gezien steeds zichtbaarder en daardoor neemt de waardering toe. Ik neem deel aan het cross-mentoring programma van de AVS en mijn ‘buddy’ uit het bedrijfsleven kan er niet over uit wat we als schoolleiders allemaal voor elkaar boksen. Goed hè?”

Hoe vertolk jij de stem van schoolleidend Nederland?

“Alle beslissingen die we binnen de AVS maken, moet ik aan mijn netwerk kunnen verkopen. Daarom wil ik de lijntjes kort houden. De peilingen onder leden zijn daarbij onze leeflijn. Niet alleen weet ik zo wat er speelt, we kunnen als AVS die bevindingen ook doorspelen aan de media en politiek, waardoor we een vuist kunnen maken.”

Is dat nog nodig: een vuist maken?

“Dat is misschien wel harder nodig dan ooit. Nu corona oplaait, werk ik bijna 24/7 om alles in goede banen te leiden en dat staat nog steeds niet in verhouding tot wat we betaald krijgen. Het is gekkenwerk!”

En dan zit je ook nog in de Ledenraad…

“Ik ben inderdaad gedreven. Perfectionistisch wil ik mezelf niet noemen, maar een roeping is het schoolleiderschap wel. Dat moet het ook zijn, anders houd je het niet vol! Van mijn werk voor de Ledenraad heb ik veel geleerd. Zo gaat de Ledenraad regelmatig in gesprek met het ministerie en de inspectie, niet alleen om aan te horen welke nieuwe maatregelen aangekondigd worden, maar vooral om actief mee te denken. Daardoor kan ik een stempel op het beleid drukken en het onderwijs helpen verbeteren.”